Љајић: Боримо сe с правим вирусом и с лажним вестима

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић каже да се боримо са правим вирусом и лажним вестима, а да им је заједничко то што су невидљиви противници.

Он је рекао да су мобилна и интернет мрежа јако оптерећене, јер људи много више комуницирају телефоном и много више су онлајн.

„За време кључних обраћања председника о увођењу ванредног стања саобраћај је био дупло већи него током Нове године“, навео је Љаjић.

Он је за РТС рекао да су инжењери свих оператера радили на проширењу капацитета.

„Уверавају ме да су капацитети максимално проширени и да не би требало да у будућности буде већих проблема у преносу података и у позивима“, казао је Љајић.

За њега је, каже, фрапантно што, колико год се представници власти трудили да кажу да је стање на тржишту стабилно, више се верује неком ко ће на Твитеру да напише да је криза с горивом и одмах ће се, додаје, створити колоне возила на пумпама.

Када је реч о гласинама на тему како ће радити продавнице, Љајић каже да све трговине, апотеке, пијаце и тржни центри раде ограничено.

„Дали смо препоруку и Влада ће усвојити закључак да продавнице најраније почну да раде у 7, а најкасније да се затворе у 18 часова“, казао је министар и дода да ако сви будемо дисциплиновани неће бити разлога да се уводе нова ограничења.

Љајић је изразио уверење да ће проблем маски врло брзо бити решен и додао да до уторка стиже 10 милиона маски из Кине.

Он напомиње да се многи локални произвођачи у текстилној индустрији тренутно преоријентишу на прављење маски, као и да је почела да ради највећа фабрика у Кини која је производила маске, а која због коронавируса није радила, те да су наши добављачи већ тражили прве испоруке.

„Влада је одлучила да уместо цена ограничимо марже за дезифинкациона средства, маске и заштитну опрему. Очито да цена не може да буде иста као пре 5. марта, јер је дефицит на светском тржишту“, рекао је Љајић.

Он је истакао да је највећи део робе у радњама и на рафовима и да сваки дан обилази десетак различитих трговина јер добија пуно различитих информација о томе да нема робе.

„Мали проблем је код брашна, јер радници не могу да га из магацина допреме до радње због велике тражње“, каже Љајић и додаје да брашна има и да су магацини препуни.

Наводи да је проблем са квасцем и да га нема због тога што се увози, јер ми немамо домаћу производњу.

„Очекујемо чак неке увозне испоруке квасца и биће га у радњама“, додао је Љајић и истакао да све остале прехрамбене робе има.

На питање да ли ће бити репроматеријала за производњу, Љајић је казао да су све земље затвориле границе и ограничиле промет, али да ниједна није обуставила превоз робе и да постоји неписани договор да конвоји са робом и сировинама могу несметано да прођу.

„Наша привреда би стала. Ово јесте борба за здравље људи, али и за здравље економије да што мање последице буду“, рекао је Љајић и додао да ћемо свакако бити „дебело“ оштећени.