Ljajić: Bez sumnje, 2018. će biti najbolja turistička godina

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da će ova godina, bez sumnje, biti najbolja turistička godina u Srbiji, sa očekivanim deviznim prilivom od turizma od oko 1,35 milijardi evra.

Ljajić je rekao da su prvih šest meseci 2018. godine bili odlični, da je za 11 odsto veći broj gostiju u odnosu na isti period prošle godine, za 13 odsto povećan broj noćenja i čak 13 odsto veći devizni priliv, koji je u prvoj polovini godine iznosio 528 miliona evra.

,,Sve ovo ukazuje da ćemo se približiti ostvarenju ciljeva koje smo zacrtali početkom godine, a to je 3,5 miliona gostiju, od toga blizu 1,7 miliona stranaca, devizni priliv oko 1,35 milijardu evra i više od 9,5 miliona noćenja“, rekao je Ljajić i naveo da se uskoro očekuju podaci za jul.

Ljajić kaže da je bez sumnje Sokobanja zabeležila rekordan rast broja i gostiju i noćenja, odnosno 90 odsto veći broj dolazaka i noćenja nego što je to bilo u prethodnom periodu.

,,Raduje nas da, pored ovih pet ključnih destinacija koje privlače preko 75 odsto gostiju – Beograd, Novi Sad, Vrnjačka Banja, Zlatibor i Kopaonik, sve više dobijamo i nove turističke destinacije koje će se vrlo brzo priključiti ovoj slavnoj petorci. Sokobanja se tome približava“, kaže ministar.

Ako, kaže, bude ispunjeno planirano, Donje Podunavlje vidi kao budući turistički hit.

Ove godine, dodaje, biće završena i Ramska tvrđava, na obali Dunava, između Kostolca i Velikog Gradišta, a najvećim delom biće završena i Golubačka tvrđava.

,,To će biti jedan dodatni sadržaj koji će, sasvim sigirno, biti interesantan, posebno za strane goste i turiste“, naveo je Ljajić.