Љајић: Без сумње, 2018. ће бити најбоља туристичка година

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је да ће ова година, без сумње, бити најбоља туристичка година у Србији, са очекиваним девизним приливом од туризма од око 1,35 милијарди евра.

Љајић је рекао да су првих шест месеци 2018. године били одлични, да је за 11 одсто већи број гостију у односу на исти период прошле године, за 13 одсто повећан број ноћења и чак 13 одсто већи девизни прилив, који је у првој половини године износио 528 милиона евра.

,,Све ово указује да ћемо се приближити остварењу циљева које смо зацртали почетком године, а то је 3,5 милиона гостију, од тога близу 1,7 милиона странаца, девизни прилив око 1,35 милијарду евра и више од 9,5 милиона ноћења“, рекао је Љајић и навео да се ускоро очекују подаци за јул.

Љајић каже да је без сумње Сокобања забележила рекордан раст броја и гостију и ноћења, односно 90 одсто већи број долазака и ноћења него што је то било у претходном периоду.

,,Радује нас да, поред ових пет кључних дестинација које привлаче преко 75 одсто гостију – Београд, Нови Сад, Врњачка Бања, Златибор и Копаоник, све више добијамо и нове туристичке дестинације које ће се врло брзо прикључити овој славној петорци. Сокобања се томе приближава“, каже министар.

Ако, каже, буде испуњено планирано, Доње Подунавље види као будући туристички хит.

Ове године, додаје, биће завршена и Рамска тврђава, на обали Дунава, између Костолца и Великог Градишта, а највећим делом биће завршена и Голубачка тврђава.

,,То ће бити један додатни садржај који ће, сасвим сигирно, бити интересантан, посебно за стране госте и туристе“, навео је Љајић.