Љајић: Ауто-пут Београд – Сарајево за још већу робну размену и ниже трошкове

Планирана изградња ауто-пута Београд-Сарајево је од огромне важности за укупне односе између Београда и Сарајева, јер су то две земље које имају највећу трговинску размену, а најгоре путеве, изјавио је данас Расим Љајић, потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација.

“Ово сада постаје више него извесност, реалност. Све оно што смо говорили и обећавали током интензивног дијалога између две земље показало се не само као реално и објективно, већ и да је у интересу грађана и у интересу унапређења односа између наших земаља”, рекао је Љајић након потписивања Оквирног споразума о изградњи ауто-пута Београд-Сарајево између Владе Србије и турске компаније “Ташјапи”.

Навео је да се већ десет година прича и обећава почетак реконструкције путева у Санџаку, и да се овим споразумом практично отпочиње реконструкција деонице између Новог Пазара и Тутина, чиме, како каже, још једно обећање постаје реалност.

Изградњом ауто-пута ће се, како је навео, смањити транспортни трошкови, а обим робне размене ће, како је изразио наду, бити још већи.

Љајић је приметио да је коинциденција што ће управо данас на дневном реду нашег парламента бити ратификација Споразума о слободној трговини између Србије и Турске, и да би он већ следеће седмице требало да се нађе пред турским парламентом.

“И то ће омогућити да се повећа обим наше робе које ће се наћи на бесцаринском режиму”, поручио је министар.

Турска је, како је додао, први пут прошле године ушла међу 10 највећих спољнотрговинских партнера Србије и сасвим сигурно се, кроз две године, приближавамо цифри од две милијарде евра робне размене.

“Дугујемо велику захвалност председницима Србије и Турске за политичку и сваку другу подршку коју су дали овим пројектима”, закључио је Љајић.

Потпредседник Владе Републике Србије и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић потписала је данас Оквирни споразум између Владе Србије и турске компаније “Ташјапи” о сарадњи у области инфраструктурних пројеката, чији је део и изградња ауто-пута Београд–Сарајево.

Михајловић је истакла да ће у најкраћем року из оквирног споразума произаћи уговори за три важна инфраструктурна пројекта.

Први ће, како је објаснила, бити за рехабилитацију пута Нови Пазар–Тутин, дужине 22,5 километара, која ће коштати најмање 20 милиона евра и за шта очекујемо да радови почну најкасније за шест месеци, кад се иновира пројектна документација.

Остала два уговора односиће се на оба крака ауто-пута Београд–Сарајево на територији Србије, Кузмин–Сремска Рача, дужине од приближно 17 километара, процењене вредности 210 милиона евра, и Пожега–Ужице–Котроман, дужине од 60 километара, процењене вредности 830 милиона евра, нагласила је она.