Љајић: 2020. је година реформи и нових инвестиција у туризам Србије

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић је на отварању 42. Међународног сајма туризма у Београду изјавио да је 2019. година оборила све рекорде, а да је 2020. година реформи и нових инвестиција у туризам Србије.

Том приликом Љајић је рекао да је реч о системском и озбиљном раду и координацији различитих сектора. Истакао је да је планирано 45 пројеката вредних 200 милиона евра и да ће реализација неких за које је завршена пројектно техничка документација почети већ ове године, а међу њима је изградња гондоле од Брзећа до Копаоника.

,,Можемо се надати туристичком буму праћеним инвестицијама у туристичку понуду“, рекао је Љајић.

План на почетку године који ће, како каже, вероватно претрпети мале измене због ситуације са коронавирусом, је да ове године имамо укупно четири милиона страних и домаћих туриста, девизни прилив од 1,5 милијарди евра и 10,6 милиона ноћења.

,,Видећемо да ли ће се то остварити и ако се криза са вирусом реши за 15 до 20 дана ту штету можемо надокнадити до краја године, будући да у другој половини априла креће сезона у пуном замаху, а ако потраје, планови ће морати да се ревидирају”, рекао је Љајић.

Љајић: 2020. је година реформи и нових инвестиција у туризам Србије

Он је додао да се нада да ће у великој мери успети да се реализује све што је планирано.

На церемонији отварања сајма приказан је кратки филм о Београду као туристичкој дестинацији, а градоначелник Зоран Радојичић је истакао да престоница Србије бележи стални раст броја туриста и додао да их је у прошлој години било између осам и девет одсто више него у 2018.години.

Како је рекао, у Београду је у прошлој години забележено 2.700.000 ноћења, а главни град Србије је први пут имао више од милион страних гостију.

,,Верујем да ће се тај број повећавати због свега што Београд има – живот активан 24 часа, приородне лепоте, културна богатства и историјску оставштину. Све то ћемо искористити да повећамо број туриста““, рекао је Радојичић.

На церемонији отварања представљен је филм о Републици Египат која је земља партнер овогодишњег сајма, а заменица египатског министра задуженог за туризам Гада Шалаби, истичући добре односе Србије и Египта, казала да је ово добра прилика да се ти односи додатно унапреде.

Према њеним речима, досадашње јаке везе Србије и Египта, биће ојачане и у наредним годинама, нарочито, када је у питању туристичка сарадња будући да је, како је рекла, Египат годинама важна туристичка дестинација за српске госте и обратно.

Истакла је да је важна и добра географска позиција две земље и да лет између Србије и Египта траје око три сата.

Међународни сајам туризма отворен је данас у Београду, а туристичку понуду на тој манифестацији у наредна четири дана представиће око 900 излагача из више од 40 земаља. Током четири дана, очекује се да ће манифестацију посетити око 70.000 људи.