Љајић: 2018. оборила рекорд, из Кине стигло више од сто хиљада туриста

Потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић рекао је данас агенцији Танјуг да је протекла година била рекордна, када су питању доласци домаћих и страних гостију, као и да је задржан тренд двоцифреног раста броја туриста, који је у 2018. години износио 11 одсто.

“За разлику од претходних година, у 2018. по први пут смо имали идентичан број домаћих и страних гостију, приближно по 1,7 милиона, што указује на то да Србија постаје све препознатљивија дестинација за стране туристе, нарочито за оне са далеких тржишта“, казао је Љајић.

Љајић: 2018. оборила рекорд, из Кине стигло више од 100.000 туриста

У прилог томе, додао је министар, говори и податак да је процентуално највећи раст долазака у Србију забележен од стране кинеских туриста, којих је у прошлој години било за 98 одсто више него у 2017. години.

„Нашу земљу је током прошле године посетило више од 102.000 туриста из Кине, скоро дупло више него 2017“, навео је Љајић.

Када је у питању развој домаћих туристичких центара, министар каже да је Сокобања по први пут ушла међу пет дестинација у Србији према броју остварених ноћења, као и да је у Сокобањи забележен највећи раст броја ноћења, и то за чак 90 одсто у односу на 2017. годину.

Љајић: 2018. оборила рекорд, из Кине стигло више од сто хиљада туриста

Говорећи о предстојећем 41. Међународном сајму туризма, који ће би одржан од 21. до 24. фебруара, Љајић је рекао да се очекује учешће излагача из 45 земаља.

Држава партнер овогодишњег сајма туризма, навео је Љајић, је Бугарска, а по први пут своју туристичку понуду представиће Малдиви, док се на сајам после вишегодишње паузе враћају Куба и Индонезија.