Ljajić otvorio Avantura park na Jastrepcu

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić otvorio je danas Avantura park na planini Jastrebac čiju je izgradnju ministarstvo finansiralo u iznosu od 25 miliona dinara.

Ukupna vrednost projekta, u koji je i Grad Kruševac uložio 12 miliona dinara, iznosi 37 miliona dinara.

„Ovo je početak jednog dugog procesa koji ima za cilj da oživimo turizam na ovoj planini i čitavom ovom regionu. Neće to biti nimalo lako ni jednostavno, posle decenija potpune devastacije“, rekao je ministar.

Niko nema iluzije, kaže Ljajić, da Jastrebac može da postane top destinacija, ali je, kako je objasnio, ideja da se ovoj planini, u prvoj fazi, vrati epitet izletničke destinacije koji je nekada imala.

Ministar je rekao da treba iskoristiti blizinu vodećih top destinacija, kao što su Kopaonik, Vrnjačka banja, Niš i Sokobanja kojima Jastrebac može da upotpuni sadržaj i poveća vanpansionsku potrošnju za turiste koji obilaze ovaj region.

Ljajić otvorio Avantura park na Jastrepcu

Velika prednost Kruševca i Jastrepca će, prema njegovim rečima, biti izgradnja Moravskog koridora koji će spajati istok i zapad Srbije, odnosno Koridore 10 i 11.

Takođe, ukazao je da se od 1. jula otvara novih 12 linija sa aerodroma u Nišu, a da će krajem juna početi sa radom za civilni saobraćaj i aerodrom Lađevci kod Kraljeva.

On je rekao da je u cilju povećanja broja gostiju potrebno povezati Jastrebac i sa Ribarskom banjom i sa Kruševcem, ali i da je potrebno povećati smeštajne kapacitete u Ribarskoj banji.

„Boravak turista nam se smanjuje u Ribarskoj banji, zbog nedostatka smeštajnih kapaciteta i nedostatka sadržaja. Mi taj sadržaj moramo da obogatimo u narednom periodu. Ovo je korak u tom pravcu i verujem da ćemo zajedno sa gradom Kruševcem uspeti da svake godine dodatno osnažimo ponudu i turističku infrastrukturu i da će taj rezultat biti merljiv“, ukazao je on.

Govoreći o vaučerima, ministar je rekao da je ove godine za nepuna četiri meseca podeljeno svih 120 hiljada vaučera, tako da je akcija prekinuta ranije iako je formalno trebalo da traje do oktobra.

„Nažalost, ove godine nismo mogli više od 120 hiljada da obezbedimo, toliko je bilo sredstava u budžetu. Za narednu godinu moramo izdvojiti više sredstava kako bi svi koji žele da koriste vaučere i borave u našim turističkim centrima mogli to da iskoriste“; rekao je Ljajić.