Љајић отворио Авантура парк на Јастрепцу

Пoтпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић отворио је данас Авантура парк на планини Јастребац чију је изградњу министарство финансирало у износу од 25 милиона динара.

Укупна вредност пројекта, у који је и Град Крушевац уложио 12 милиона динара, износи 37 милиона динара.

„Ово је почетак једног дугог процеса који има за циљ да оживимо туризам на овој планини и читавом овом региону. Неће то бити нимало лако ни једноставно, после деценија потпуне девастације“, рекао је министар.

Нико нема илузије, каже Љајић, да Јастребац може да постане топ дестинација, али је, како је објаснио, идеја да се овој планини, у првој фази, врати епитет излетничке дестинације који је некада имала.

Министар је рекао да треба искористити близину водећих топ дестинација, као што су Копаоник, Врњачка бања, Ниш и Сокобања којима Јастребац може да употпуни садржај и повећа ванпансионску потрошњу за туристе који обилазе овај регион.

Љајић отворио Авантура парк на Јастрепцу

Велика предност Крушевца и Јастрепца ће, према његовим речима, бити изградња Моравског коридора који ће спајати исток и запад Србије, односно Коридоре 10 и 11.

Такође, указао је да се од 1. јула отвара нових 12 линија са аеродрома у Нишу, а да ће крајем јуна почети са радом за цивилни саобраћај и аеродром Лађевци код Краљева.

Он је рекао да је у циљу повећања броја гостију потребно повезати Јастребац и са Рибарском бањом и са Крушевцем, али и да је потребно повећати смештајне капацитете у Рибарској бањи.

„Боравак туриста нам се смањује у Рибарској бањи, због недостатка смештајних капацитета и недостатка садржаја. Ми тај садржај морамо да обогатимо у наредном периоду. Ово је корак у том правцу и верујем да ћемо заједно са градом Крушевцем успети да сваке године додатно оснажимо понуду и туристичку инфраструктуру и да ће тај резултат бити мерљив“, указао је он.

Говорећи о ваучерима, министар је рекао да је ове године за непуна четири месеца подељено свих 120 хиљада ваучера, тако да је акција прекинута раније иако је формално требало да траје до октобра.

„Нажалост, ове године нисмо могли више од 120 хиљада да обезбедимо, толико је било средстава у буџету. За наредну годину морамо издвојити више средстава како би сви који желе да користе ваучере и бораве у нашим туристичким центрима могли то да искористе“; рекао је Љајић.