Љајић отворио 56. Међународни сајам намештаја

Потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић оценио је данас на отварању 56. Међународног сајма намештаја да је упркос ранијим најавама о пропасти, домаћа дрвна индустрија показала флексибилност и потенцијал за опстанак.

Љајић је прецизирао да индустрија намештаја бележи раст производње од девет одсто и да је раст продаје намештаја на домаћем тржишту у претходних годину дана износио 14 одсто.

Прошле године је остварен и раст извоза намештаја од 16 одсто, чиме је, како је додао, вредност извоза достигла 418 милиона евра.

„То није коначно и није пуни капацитет наше дрвне индустирије. Мислимо да постоји простор за даље повећање, за даље унапређење, јер ће ово бити једна од индустрија која може да помогне и расту БДП-а и смањењу незапосленост у земљи и посебно расту нашег извоза“, истакао је Љајић.

Као највећу препреку за даљи развој индустрије намештаја министар је нагласио све већи извоз трупаца и резане грађе који је у 2017. години износио 94 милиона долара.

Када би се извоз резане грађе преполовио и ти полупроизводи користили за производњу намештаја, Србија би према речима Љајића, повећала извоз за 150 до 200 милиона евра.