Ljajić o Agrokoru: Imamo osnova da budemo optimističniji

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da se proces restrukturiranja Agrokora odvija u dobrom smeru i izrazio nadu da će do kraja godine biti uspešno okončan.

Ljajić je nakon regionalnog ministarskog sastanka o pitanjima vezanim za funkcionisanje Agrokora, koji je održan na Bledu, ocenio da je pređen dobar deo puta i da „imamo osnova da budemo optimističniji nego što smo bili pre pet ili šest meseci“.

Ministar je rekao da sve srpske kompanije iz sastava Agrokora koje zapošljavaju 11 hiljada ljudi i posluju sa oko dve hiljade dobavljača, posluju stabilno i izrazio nadu da će se to nastaviti i u narednom periodu.

Ljajić je istakao da je Srbija itekako zainteresovana da se ovaj proces što pre okonča, i to uspešno, dodajući da je današnji sastanak dobar model za rešavanje i drugih otvorenih pitanja između naših država.

„Nadam se da će se to nastaviti i u narednom periodu i da ćemo na jesen, kada se ovaj proces i okonča imati ponovo sastanak u istom sastavu gde ćemo imati prvo prolazno vreme da vidimo dokle se stiglo u procesu restrukturiranja Agrokora“, izjavio je on.

Upitan da prokomentariše kako gleda na interesovanje srpskih kompanija za kupovinu Agrokorovih firmi u Srbiji, ministar je rekao da posao vlade, niti države nije da se na bilo koji način meša u vlasničke odnose jedne privatne kompanije.

Govoreći o namerama novih vlasnika koncerna, on je ocenio da ne veruje da će ruske banke, niti američki fondovi odlučiti da se bave dugoročno ovim poslom.

„Ali sasvim sigurno je da će imati interes da povećaju vrednost kompanije da bi sutra na tržištu za tu kompaniju mogli da dobiju što više novca“, istakao je Ljajić.

Potpredsednica Vlade Hrvatske i ministar ekonomije Martina Dalić je izjavila da je tokom sastanka obavestila kolege iz regiona o dosadašnjem toku postupka vanredne uprave u Hrvatskoj i njegovim rezultatima, kao i o postignutom načelnom sporazumu.

„Obavestila sam kolege da je postizanjem načelnog sporazuma među poveriocima učinjen veliki korak i otvoren put ka postizanju konačne nagodbe“, istakla je Dalić.

Vanredna uprava u koncernu bi, kako je dodala, trebalo da se završi u roku koji je propisan zakonom, do 10. jula.

“Stoga, u ovom trenutku očekujemo intenzivan rad vanredne uprave na pisanju pravnog teksta nagodbe i rešavanju svih ostalih detalja kako bismo do 10. jula imali izglasan i sam tekst nagodbe“, istakla je ona.

Ministar ekonomije Slovenije Zdravko Počivalšek je rekao da je za Sloveniju najvažnije da se stvore uslovi za restrukturiranje Merkatora i da ne može spekulisati o namerama novih vlasnika, tj banaka osim da banke generalno nisu zainteresovane da budu vlasnici.

Sastanku su prisustvovali i potpredsednik Saveta ministara i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović i predstavnica Ministarstva ekonomije Crne Gore Biljana Jakić.