Љајић о Агрокору: Имамо основа да будемо оптимистичнији

Потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је данас да се процес реструктурирања Агрокора одвија у добром смеру и изразио наду да ће до краја године бити успешно окончан.

Љајић је након регионалног министарског састанка о питањима везаним за функционисање Агрокора, који је одржан на Бледу, оценио да је пређен добар део пута и да „имамо основа да будемо оптимистичнији него што смо били пре пет или шест месеци“.

Министар је рекао да све српске компаније из састава Агрокора које запошљавају 11 хиљада људи и послују са око две хиљаде добављача, послују стабилно и изразио наду да ће се то наставити и у наредном периоду.

Љајић је истакао да је Србија итекако заинтересована да се овај процес што пре оконча, и то успешно, додајући да је данашњи састанак добар модел за решавање и других отворених питања између наших држава.

„Надам се да ће се то наставити и у наредном периоду и да ћемо на јесен, када се овај процес и оконча имати поново састанак у истом саставу где ћемо имати прво пролазно време да видимо докле се стигло у процесу реструктурирања Агрокора“, изјавио је он.

Упитан да прокоментарише како гледа на интересовање српских компанија за куповину Агрокорових фирми у Србији, министар је рекао да посао владе, нити државе није да се на било који начин меша у власничке односе једне приватне компаније.

Говорећи о намерама нових власника концерна, он је оценио да не верује да ће руске банке, нити амерички фондови одлучити да се баве дугорочно овим послом.

„Али сасвим сигурно је да ће имати интерес да повећају вредност компаније да би сутра на тржишту за ту компанију могли да добију што више новца“, истакао је Љајић.

Потпредседница Владе Хрватске и министар економије Мартина Далић је изјавила да је током састанка обавестила колеге из региона о досадашњем току поступка ванредне управе у Хрватској и његовим резултатима, као и о постигнутом начелном споразуму.

„Обавестила сам колеге да је постизањем начелног споразума међу повериоцима учињен велики корак и отворен пут ка постизању коначне нагодбе“, истакла је Далић.

Ванредна управа у концерну би, како је додала, требало да се заврши у року који је прописан законом, до 10. јула.

“Стога, у овом тренутку очекујемо интензиван рад ванредне управе на писању правног текста нагодбе и решавању свих осталих детаља како бисмо до 10. јула имали изгласан и сам текст нагодбе“, истакла је она.

Министар економије Словеније Здравко Почивалшек је рекао да је за Словенију најважније да се створе услови за реструктурирање Меркатора и да не може спекулисати о намерама нових власника, тј банака осим да банке генерално нису заинтересоване да буду власници.

Састанку су присуствовали и потпредседник Савета министара и министар спољне трговине и економских односа Босне и Херцеговине Мирко Шаровић и представница Министарства економије Црне Горе Биљана Јакић.