Љајић: Радна група за бање, прва на реду Куршумлијска

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић рекао је да је Влада Србије поново формирала радну групу за приватизацију и решавање проблема у бањама и да постоји заинтересовани инвеститор за Куршумлијску бању.

Он је у интервјуу агенцији Бета рекао да је већ одржан један састанак те радне групе, на коме су се бавили проблемима Куршумлијске бање која је, како је оценио, у катастрофалном стању и не ради годинама.

„Група људи која управља Луковском и Пролом бањом заинтересована је да стави у функцију и Куршумлијску бању. Дали смо задужења појединим институцијама на који начин да решимо имовинско-правне односе у тој бањи, како би она могла да иде у процес продаје имовине“, рекао је Љајић.

Он је истакао да би то могао да буде успешан модел који би могао да се примењује и на друге бање и рехабилитационе центре у Србији.

Додао је да ће радна група настојати да што пре реши проблем у Куршумлијској бањи како би заинтересовани инвеститор могао да уложи средства и стави у функцију ту бању.

Љајић је истакао да је потребно комбиновати различите моделе улагања у бање, јер неће свуда бити примењена класична продаја и додао да је држава спремна за различите моделе стратешког партнерства.

„Тамо где постоји јасан интерес да се задржи намена бања, а да се са новим средствима подиже конкурентност и побољшава понуда, држава ће ући у тај посао“, рекао је он.

Оценио је да је тренутно стање у коме се ништа не мења неодрживо и да сви имају штету од тога, наводећи да су бање један од три кључна ресурса у туристичкој понуди Србије.

Србија, како је додао, има преко 300 термалних извора и преко 30 активних бања које би могле да буду стављене у функцију уз улагања.

Оценио је да постоје предуслови да бање буду једна од важних туристичких понуда Србије, као и да ће се даљи раст туристичког промета у Србији базирати и на здравственом туризму.