Лазаревић: Србија развојем широкопојасног интернeта убрзава развој економије

Србија намерава да развојем широкопојасног интернета поспеши модернизацију и развој економије, изјавио је данас државни секретар Министарства спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Стефан Лазаревић.

Отварајући Европски регионални састанак о развоју телекомуникација, он је рекао да све студије, које су до данас урађене, показују велики значај и утицај широкопојасног интернета на развој и економије и привреде и друштва једне државе.


„Баш из тих разлога је Министарство спољне и унутрашње трговине и телекомуникација завршило нову стратегију развоја широкопојасног интернета и наш циљ је да уз помоћ те стратегије убрзамо и побољшамо развој броудбенда у Србији“, истакао је Лазаревић.

Стратегија се налази у јавној расправи, јер је, по речима државног секретара, отворени дијалог у друштву и дијалог с представницима привреде кључни су за даљи развој телекомуникација у нашој држави и региону.

Информационо-комуникационе технолиогије у Србији у бруто друштвно производу, како је навео Лазаревић, учествују са око 5,5 одсто. Лазаревић је додао да су поред широкопојасног интернета, за развој тог сектора важни и регулатива и едукација свих грађана.


Значај информационо-текомуникационог сектора на развој економије и истакла је и помоћница македонског минстра за информационо друштво Марта Томовска, која је рекла да та земља много улаже у развој ИТ сектора.

Македонија је прва земља у региону (југоисточне Европе) која је дигитализвала телевизијски сигнал, рекла је она и истакла да та прву мрежу четврте генерације мобилне телефоније очекује за неколико месеци.

Директор Бироа за развој телекомуникација у оквиру Међународне уније за телекомуникације Брахима Саноу је рекао да је мобилни широкопојасни приступ сегмент тржишта који највише расте последњих година у Европи, са годишњом стопом раста око 25 одсто.


Он је навео да се очекује да ће учешће мобилних телефона на број становника до краја ове године бити 126 одсто, што је, како је истакао, изнад глобалне вредности од 96 одсто.

То учешће ће бити у рангу са развијеним земљама, у којима је учешће мобилних телефона 128 одсто, рекао је Саноу и додао да су на крају 2012. укупно 43 земље у региону достигле ниво 100 одсто или више.

У Згради Народне скупштине у Београду се од данас до 28. новембра одржавају Европски регионални састанак о развоју телекомуникација и припремни састанак Европе за Светски телекомуникациони скуп (WTDC 14) који ће бити одржан на пролеће 2014. године.