Лазаревић: Продаја дигиталне дивиденде крајем 2014.

Државни секретар Министарства спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Стефан Лазаревић изјавио је данас, да би након завршетка дигитализације могла да почне продаја дигиталне дивиденде крајем 2014. године, од које би Република Србија требало да добије око 100 милиона евра.

Отклоњене су све техничке препреке за завршетак тог процеса, поручио је Лазаревић у Скупштини Србије на другом јавном слушању „Дигитализација – рационално коришћење фреквенцијског спектра“.

Државни секретар је рекао да ће након завршетка дигитализације доћи до ослобађања дела радио фреквенцијског спектра односно тзв. дигиталне дивиденде која ће путем јавног тендера бити дата на коришћење телекомуникационим оператерима.

До краја идуће недеље биће завршена студија о дигиталној дивиденди која ће представити најбоље примере из европске праксе о њеном коришћењу, коју ће објавити Министарство спољне и унутрашње трговине и телекомуникација.

Област телекомуникација је веома важна за Србију, с обзиром на то да учествује са 5,5 одсто у бруто домаћем производу, рекао је Лазаревић. На скупу је истакнуто да је развој бродбенда кључан за развој економије у 21. веку, а да је нашој земљи неопходна нова стратегија о којој ће се детаљније дискутовати на јавној расправи следеће недеље.

У Србији 56 одсто домаћинстава има приступ интернету, што је и даље испод европског просека, али је на нивоу земаља у региону.

Лазаревић је додао да је у односу на прошлу годину за 300.000 повећан број оних који купују робу и услуге преко интернета.