Лазаревић: Недодељена фреквенција вероватно остаје за дигитализацију

Државни секретар Стефан Лазаревић изјавио је за Танјуг да је Министарство спољне и унутрашње трговине донело одлуку да од понедељка стави у процедуру Правилник о расподели фреквенција, који се односи на количину свих слободних фреквенција за потребе дигитализације.

Он је додао да ће национална фреквенција, која је остала упражњена гашењем ТВ Авала, највероватније бити искоришћена у процесу дигитализације.

Стављањем Правилника у процедуру значи да ћемо га послати свим институцијама од којих је неопходно да прибавимо позитивно мишљење и након тога министарство ће имати отворен пут за његово доношење, казао је Лазаревић.

Доношење Правилника би значило да можемо да извршимо проширење иницијалне мреже, односно да у потпуности ставимо у функцију опрему коју смо добили од ЕУ као донацију, а с друге стране, стављањем у функцију иницијалне мреже бисмо обезбедили покривеност државе са дигиталним сигналом од око 70 до 80 одсто, објаснио је он.

То би, према његовим речима, олакшало не само промоцију процеса дигитализације, већ и бољу комуникацију са грађанима и локалним и регионалним емитерима.

Лазаревић је истакао да би, такође, већ сада могло да се планира шта да се ради са дигиталном дивидендом, односно на који начин је најбоље да се стави на располагање мобилним оператерима.

То би значило више новца за буџет од продаје спектра, а с друге стране, бржи развој и веће инвестиције у телекомуникације, као и већи број корисника широкопојасног интернета, навео је Стефан Лазаревић.

Када је реч о расписивању конкурса за 4G линценцу, Лазаревић је казао да су Министарство и РАТЕЛ већ почели консултације са операторима, и у наредних неколико недеља имаће јасну слику око тога на који начин ће се вршити продаја радио-фреквенцијског спектра.

То је веома озбиљан посао који захтева доста стручности и ангажмана свих институција. Морамо да сагледамо и узмемо у обзир динамику завршетка процеса дигитализације с обзиром на сада промењене околности, а то ће утицати на доношење наше коначне одлуке у наредних неколико недеља, указао је Лазаревић.

У зависности од тога на који начин ће се извршити продаја спектра, тј. издавање лиценци, зависиће и количина средстава која ће завршити у буџету, али из ове перспективе се може рећи да се ради о цифри од 100 милиона евра, додао је он.

Задатак и Министарства и РАТЕЛ је да изабере најбољи и најефикаснији пут који ће, с једне стране омогућити што већа средства за буџет, а с друге стране што веће инвестиције и што бржи развој електронских комуникација, нагласио је Лазаревић.

Он је подсетио да је министарство у више наврата указивало да би било веома добро да се све слободне фреквенције искористе за дигитализацију, с обзиром да би на тај начин добили много предвидљивији процес дигитализације и већу сигурност да ће он бити завршен, а осим тога, додатно би убрзали процес који је у великом заостатку.