Лазаревић: Бити земља партнер на Међународном сајму у Измиру је резултат одличних билатералних односа Србије и Турске

Специјални саветник потпредседника Владе и министра трговине, туризма и телекомуникација Јагода Лазаревић је, поводом 87. Међународног сајма у Измиру за ТВ Пинк изјавила, да ће Србија по први пут бити земља партнер на овом сајму што је привилегија и рефлектује одличне билатералне односе наше две земље.

,,Бити земља партнер је посебна улога, од тога да имате најбољу локацију штанда од 500 метара квадратних на којем се представљате док се поред вас налазе велике земље попут Кине и Индије. Такође осликава успон који имамо у економској сарадњи две земље.”, рекла је специјални саветник.

Лазаревићева каже да је реч о једном од највећих привредних сајмова у Турској који ове године као главну тему има технологију. ,,Ово је сајам са најдужом традицијом у Турској на којем је прошле године учествовало 26 земаља и видело 1,2 милиона посетилаца. Сајам обухвата земље које данас играју важну улогу у глобалним привредним токовима попут Кине, Русије, Индије и других земаља Европе, Азије, Латинске Америке и Африке”, истакла је.

Говорећи о представљању наше земље у Измиру, Лазаревићева је рекла да је идеја да се изађе из досадашњих клишеа када је Србија била представљана као земља малина, џемова и осталих традиционалних производа.

,,Ми сада желимо да покажемо да можемо да парирамо са високо технолошким производима у складу са овогодишњом темом сајма. У складу са тим кроз сарадњу са колегама из Министарства просвете, науке и технолигије смо у целу причу укључили Технолошки парк ,,Звездара”, рекла је она и додала да ће се са својом понудом представити и туристичке организације Србије, Београда и Војводине у циљу привлачења што већег броја турских туриста.

Осврћући се на укупне билатералне односе Србије и Турске, Лазаревићева каже да су учестали сусрети двојице председника држава протеклих месеци трасирали наше будуће економске односе.

,,Ми смо прошле године изпреговарали ревизију постојећег Споразума о слободној трговини, где смо добили додатне концесије на извоз одређених пољопривредно-прехрамбених производа и проширили наш споразум са сектором услуга, чиме је створен правни основ да наше фирме могу агресивније и интензивније да нападају ово велико и значајно турско тржиште. У сарадњи са Турском лежи велики потенцијал јер је то тржиште од 80 милиона становника”, изјавила је специјални саветник потпредседника Владе и министра тгровине, туризма и телекомуникација.

У последњих десет година је робна размена са Турском повећана четири пута, наш извоз је повећан осам и по пута, али Лазаревићева каже да овим резултатима Србија још увек није задовољна јер се и даље бележи дефицит, док је циљ да се робна размена избалансира.

,,Верујемо да ће билатерални састанци са турским министрима које планирамо на предстојећем сајму, створити услове за безцарински увоз нових производа или оних постојећих али са повећањем квота за извоз”, закључила је Јагода Лазаревић.

Овогодишњи Међународни сајам ће се одржати од 7. до 11. септембра у Измиру.