Купци често нису свесни опасности од куповине и коришћења фалсификата

Начелник Одељења за општи надзор у Сектору тржишне инспекције Горан Мацура рекао је да купци врло често нису свесни опасности од куповине и коришћења фалсификата.

Он је у оквиру кампање „Фалсификати коштају више, купујем оригинале!“ потрошачима у Тржном центру Меркатор у Београду указао на угрожавање безбедности куповином фалсификованих каблова.

Тржишни инспектори су заинтересованим грађанима представили фалсификоване производе за домаћинство, прашак за машинско прање рубља, моторне тестере признатог произвођача, шољице за кафу, каблове и утичнице.

Захваљујући заплени сузбијено је фалсификовање и пиратерија, а куповина и коришћење тих производа могла би да угрози здравље и безбедност потрошача, да негативно утиче на националну економију, и да омогући ширење организованог криминала.

Купци  често нису свесни опасности од куповине и коришћења фалсификата

Ово је трећи по реду едукативни разговор са грађанима одржан у оквиру кампање „Фалсификати коштају више, купујем оригинале!“, коју спроводе Сектор тржишне инспекције Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Expertise France – француска међународна техничка стручна агенција и Делегација Европске уније у Србији. Кампања је део пројекта „Спровођење права интелектуалне својине“ који финансира Европска унија са 2.8 милиона евра из претприступних фондова.

Поред тржишних инспектора и других представника Министарства трговине, туризма и телекомуникација, за разговор са грађанима били су доступни и представници Управе царина.

Циљ је да представници државних институција Србије информишу грађане о користима заштите права интелектуалне својине и да укажу на штетне последице изазване куповином и коришћењем кривотворених производа.

Присутним грађанима подељене су информативне брошуре. Урађено је анкетирање потрошача на тему коришћења фалсификоване робе а резултати истраживања биће објављени по завршетку кампање.

У оквиру кампање отворена је и Facebook страница под називом „Фалсификати коштају више, купујем оригинале“.

Следећа два догађаја биће организована у петак, 17. априла, у Тржном центру Плаза у Крагујевцу и у петак, 24. априла, у Тржном центру Меркатор у Новом Саду.