Ljajić: Krećemo u rekonstrukciju Podzemnog grada Karađorđevića

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić najavio je danas da će rekonstrukcija Podzemnog grada Karađorđevića u Malom Zvorniku biti započeta u prvoj polovini ove godine.

„Mi ćemo početi sa ozbiljnom rekonstrukcijom Tajanstvenog grada Karađorđevića i nadam se da će prvi turisti moći da uđu u ovaj objekat i upoznaju se sa istorijskim detaljima već tokom ove godine“, istakao je ministar prilikom obilaska lokacije u Malom Zvorniku.

On je dodao da bi do kraja sledeće godine ceo objekat u potpunosti trebalo da bude rekonstruisan.

„Ovo je jedinstvena turistička atrakcija koja je nažalost u ovom trenutku potpuno neiskorišćena. Da je negde u Španiji, Italiji ili Nemačkoj, verovatno bi država već prihodovala milione evra“, istakao je ministar.

Ministar je precizirao da se radi o podzemnom skloništu za tri do pet hiljada ljudi, veličine pet hiljada kvadratnih metara koje ima 75 različitih prostorija.

Podzemni grad Karađorđevića je, kako je objasnio Ljajić, jedinstven i arhitektonski, zbog načina i mesta izgradnje, ali i u kulturno istorijskom smislu.

„Ovo je zaista jedinstvena celina koja mora da bude stavljena u funkciju turističkog razvoja i Malog Zvornika i cele Srbije“, zaključio je ministar.