Knežević: Jedinice lokalnih samouprava ključni partneri u implementaciji projekta eTurista

Državni sekretar za turizam Miroslav Knežević izjavio je tokom prezentacije projekta eTurista, u Vladi RS, da su jedinice lokalne samouprave (JLS) prepoznate kao važan partner u realizaciji ovog projekta.

S obzirom na to da je izrada softverskog rešenja za centralni informacioni sistem (eTurista) u završnoj fazi i da se u prvom kvartalu naredne godine očekuje njegova puna implementacija, neophodno je da se na vreme uspostave tačne i ažurne evidencije svih ugostiteljskih objekata za smeštaj na teritoriji Republike Srbije.

Knežević: Jedinice lokalnih samouprava ključni partneri u implementaciji projekta eTurista

Imajući u vidu da JLS obavljaju važan deo poverenih poslova iz oblasti ugostiteljstva, te da je uspostavljanje tačnih i ažurnih evidencija objekata koje one kategorišu kao poverene poslove, kao i po prvi put, objekata koji nemaju obavezu kategorizacije, važno je bilo da se kroz prezentaciju direktno i na vreme upoznaju sa svim važnim detaljima projekta eTurista, načinom njegovog korišćenja, kao i njihovim obavezama.

eTurista je besplatan i jedinstven onlajn sistem koji objedinjuje sve podatke o ugostiteljima i ugostiteljskim objektima za smeštaj i preko koga se vrši prijava i odjava svih domaćih i stranih turista.

Osim za ugostitelje kojima će ovaj sistem olakšati poslovanje, benefite od ovog centralizovanog onljan sistema imaće i državne institucije i turističke organizacije, koje će moći u realnom vremenu moći da prate ukupan broj turista u zemlji kao i njihove karakteristike (pol, starost, država iz koje dolaze, dužina boravka, lokacija na kojoj su odseli i dr.). Takođe, svakodnevno će imati uvid u bazu podataka o smeštajnim objektima i pružaocima usluga smeštaja, naplaćenoj boravišnoj taksi i porezu.

Sastanke su organizovali predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Kancelarije za IT i eUpravu uz podršku Kabineta predsednika Republike Srbije i Kabineta predsednika Vlade Republike Srbije.