Кнежевић: Јединице локалних самоуправа кључни партнери у имплементацији пројекта еТуриста

Државни секретар за туризам Мирослав Кнежевић изјавио је током презентације пројекта еТуриста, у Влади РС, да су јединице локалне самоуправе (ЈЛС) препознате као важан партнер у реализацији овог пројекта.

С обзиром на то да је израда софтверског решења за централни информациони систем (еТуриста) у завршној фази и да се у првом кварталу наредне године очекује његова пуна имплементација, неопходно је да се на време успоставе тачне и ажурне евиденције свих угоститељских објеката за смештај на територији Републике Србије.

Кнежевић: Јединице локалних самоуправа кључни партнери у имплементацији пројекта еТуриста

Имајући у виду да ЈЛС обављају важан део поверених послова из области угоститељства, те да је успостављање тачних и ажурних евиденција објеката које оне категоришу као поверене послове, као и по први пут, објеката који немају обавезу категоризације, важно је било да се кроз презентацију директно и на време упознају са свим важним детаљима пројекта еТуриста, начином његовог коришћења, као и њиховим обавезама.

еТуриста je бесплатан и јединствен онлајн систем који обједињује све податке о угоститељима и угоститељским објектима за смештај и преко кога се врши пријава и одјава свих домаћих и страних туриста.

Осим за угоститеље којима ће овај систем олакшати пословање, бенефите од овог централизованог онлјан система имаће и државне институције и туристичке организације, које ће моћи у реалном времену моћи да прате укупан број туриста у земљи као и њихове карактеристике (пол, старост, држава из које долазе, дужина боравка, локација на којој су одсели и др.). Такође, свакодневно ће имати увид у базу података о смештајним објектима и пружаоцима услуга смештаја, наплаћеној боравишној такси и порезу.

Састанке су организовали представници Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Канцеларије за ИТ и еУправу уз подршку Кабинета председника Републике Србије и Кабинета председника Владе Републике Србије.