Кнежевић и Пинџо: ,,У наредном периоду приоритети су дигитализација и примена нових технологија у туризму“

,,У циљу унапређења конкурентности Србије као туристичке дестинације и бољег позиционирања на све захтевнијем међународном туристичком тржишту, у наредном периоду су приоритети дигитализација српског туризма, примена нових технологија и технолошких решења“, изјавили су државни секретар Мирослав Кнежевић и помоћница министра Рената Пинџо на 23. седници Генералне скупштине Светске туристичке организације УН (UNWTO) у Санкт Петерсбургу.

Тим поводом Кнежевић и Пинџо су се састали са руководством UNWTO на челу са генералним секретаром Зурабом Пололикашвилијем и упознали га о предузетим корацима у процесу дигитализације и имплементације иновативних решења у туризму код нас што је у потпуности у складу са кампањом UNWTO. Посебна пажња посвећена је питању образовања и кадрова у туризму, али и могућностима остваривања сарадње са Академијом UNWTO у наредном периоду.

Кнежевић и Пинџо су током посете представили системске реформе које Србија предузима у циљу унапређења туризма и потврдили да је због константног растућег тренда туристичког промета и девизног прилива али и све значајнијих инвестиција које су довеле до отварања нових радних места, Влада РС препознала туризам као један од покретача укупног економског развоја земље.

Током заседања Генералне скупштине потврђена је и одлука, донета на састанку Комисије за Европу UNWTO одржаног у мају ове године у Загребу, којом је Србија изабрана на место потпредседника Комисије за Европу UNWTO као и за представника Европе и члана UNWTO Комитета за туризам и одржив развој (2019-2023).

Представници наше делегације су учествовали и на „Форуму на високом нивоу о медицинском и здравственом туризму“ на ком су се разматрали тржишни трендови, модели сарадње између јавног и приватног сектора као и перспективе националних политика здравственог туризма у свету, „Министарској дебати о образовању и запошљавању у туризму“ као и на „Самиту на високом нивоу о иновацијама и одрживом развоју у туризму“.