Knežević: Donacija EU od izuzetnog značaja za suzbijanje pandemije

Državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Miroslav Knežević izjavio je danas da je donacija Evropske Unije turističkom sektoru u vidu higijenske opreme i materijala od izuzetnog značaja za suzbijanje virusa KOVID 19, zaštitu zdravlja ljudi i promociju Srbije kao odgovorne države i prema svojim građanima i prema svojim gostima.

Knežević je prilikom raspodele i isporuke higijenskih sredstava ukazao da je do sada 182 hotela i 280 restorana u Srbiji dobilo sertifikat “Čisto i sigurno“, a u proceduri je još 30 hotela.

„Ovim programom se gradi poverenje turista i stiče se međunarodni kredibilitet, ali se i čuvaju zdravlje i životi i turista i zaposlenih ugostitelja, budući da se „Čisto i sigurno“ mere zaštite usklađuju sa merama Vlade Srbije i preporukama Svetske zdravstvene organizacije”, izjavio je Knežević.

Kao odgovor na izazove koje je epidemija KOVID-19 stavila pred turističke radnike za ublažavanje posledica krize, Evropska Unija je kroz projekat “EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam” donirala dezinfekcioni materijal i opremu turističkoj industriji u vrednosti od 662.000 eura.

Raspodeli i isporuci higijenske opreme prisustvovao je ambasador Sem Fabrici, šef Delegacije EU u Srbiji koji je tom prilikom izjavio da podrška teško pogođenom turističkom sektoru dolazi pravovremeno, dok se turistički radnici pripremaju za predstojeću sezonu.

„Dobrovoljni sertifikat „Clean&Safe“ je mera koja ima za cilj da se razviju zdravstveno-bezbednosni protokoli kao i da se obuče turistički radnici za njihovu primenu, kako bi se rizici od širenja virusa sveli na minimum. Na ovaj način će Srbija povećati turistički potencijal i privući više lokalnih, ali i međunarodnih putnika, koji će se u Srbiji osećati bezbedno“, rekao je Fabrici.

Ambasador Savezne Republike Nemačke Tomas Šib izjavio je da oporavak turističke industrije u velikoj meri zavisi od poverenja putnika i sigurnosti korišćenja smeštajnih i ugostiteljskih objekata.

„Naš cilj je da, zajedno sa našim srpskim partnerima, otkrijemo skrivena turistička blaga Srbije i učinimo ih dostupnim za širu javnost.Ovom prilikom, posebna zahvalnost ide saradnicima GIZ-a, koji koordiniraju i realizuju projekat “EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam”, poručio je Šib.

Ministarka za evropske integracije Jadranak Joksimović istakla je da je jedna od privrednih grana koje su najviše pogođene pandemijom turizam i da je zbog toga odlučeno da se dodatno finansijski pomogne program.

„Želim da istaknem da smo u dogovoru sa Evropskom komisijom doneli odluku da dodatno finansijski pomognemo realizaciju ovog programa sa još sedam miliona evra bespovratne pomoći, usmerenih upravo u ovaj sektor. To je samo deo ukupne podrške koju smo za ove namene obezbedili u saradnji sa našim partnerima iz Evropske unije, a koja se odnosi na oba pravca delovanja u saniranju posledica pandemije – zdravstveni i ekonomski“, izjavila je Jadranka Joksimović.

Krajnji primaoci higijenskog materijala su pružaoci turističkih usluga širom Srbije – hoteli, restorani, privatni smeštaji, objekti kulturnih spomenika, turističke organizacije, itd., koji će dobiti različite vrste prskalica, UV lampe, toplomere, zaštitnu opremu, dezo-barijere i prateća hemijska sredstva.