Кнежевић: Донација ЕУ од изузетног значаја за сузбијање пандемије

Државни секретар Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Мирослав Кнежевић изјавио је данас да је донација Европске Уније туристичком сектору у виду хигијенске опреме и материјала од изузетног значаја за сузбијање вируса КОВИД 19, заштиту здравља људи и промоцију Србије као одговорне државе и према својим грађанима и према својим гостима.

Кнежевић је приликом расподеле и испоруке хигијенских средстава указао да је до сада 182 хотела и 280 ресторана у Србији добило сертификат “Чисто и сигурно“, а у процедури је још 30 хотела.

„Овим програмом се гради поверење туриста и стиче се међународни кредибилитет, али се и чувају здравље и животи и туриста и запослених угоститеља, будући да се „Чисто и сигурно“ мере заштите усклађују са мерама Владе Србије и препорукама Светске здравствене организације”, изјавио је Кнежевић.

Као одговор на изазове које је епидемија КОВИД-19 ставила пред туристичке раднике за ублажавање последица кризе, Европска Унија је кроз пројекат “ЕУзаТебе – за културно наслеђе и туризам” донирала дезинфекциони материјал и опрему туристичкој индустрији у вредности од 662.000 еура.

Расподели и испоруци хигијенске опреме присуствовао је амбасадор Сем Фабрици, шеф Делегације ЕУ у Србији који је том приликом изјавио да подршка тешко погођеном туристичком сектору долази правовремено, док се туристички радници припремају за предстојећу сезону.

„Добровољни сертификат „Clean&Safe“ је мера која има за циљ да се развију здравствено-безбедносни протоколи као и да се обуче туристички радници за њихову примену, како би се ризици од ширења вируса свели на минимум. На овај начин ће Србија повећати туристички потенцијал и привући више локалних, али и међународних путника, који ће се у Србији осећати безбедно“, рекао је Фабрици.

Амбасадор Савезне Републике Немачке Томас Шиб изјавио је да опоравак туристичке индустрије у великој мери зависи од поверења путника и сигурности коришћења смештајних и угоститељских објеката.

„Наш циљ је да, заједно са нашим српским партнерима, откријемо скривена туристичка блага Србије и учинимо их доступним за ширу јавност.Овом приликом, посебна захвалност иде сарадницима ГИЗ-а, који координирају и реализују пројекат “ЕУзаТебе – за културно наслеђе и туризам”, поручио је Шиб.

Министарка за европске интеграције Јадранак Јоксимовић истакла је да је једна од привредних грана које су највише погођене пандемијом туризам и да је због тога одлучено да се додатно финансијски помогне програм.

„Желим да истакнем да смо у договору са Европском комисијом донели одлуку да додатно финансијски помогнемо реализацију овог програма са још седам милиона евра бесповратне помоћи, усмерених управо у овај сектор. То је само део укупне подршке коју смо за ове намене обезбедили у сарадњи са нашим партнерима из Европске уније, а која се односи на оба правца деловања у санирању последица пандемије – здравствени и економски“, изјавила је Јадранка Јоксимовић.

Крајњи примаоци хигијенског материјала су пружаоци туристичких услуга широм Србије – хотели, ресторани, приватни смештаји, објекти културних споменика, туристичке организације, итд., који ће добити различите врсте прскалица, УВ лампе, топломере, заштитну опрему, дезо-баријере и пратећа хемијска средства.