Knežević: Do kraja godine dve nove regionalne turističke organizacije

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Miroslav Knežević najavio je danas formiranje dve nove regionalne turističke organizacije do kraja godine, što je korak ka razvoju destinacijskog modela upravljanja.

„Osim postojeće tri regionalne turističke organizacije, u toku je formiranje turističke organizacije regije Kopaonik, a očekujemo da do kraja godine budu osnovane i RTO Podrinje kao i RTO Jugoistočna Srbija“, rekao je Knežević na panelu „Unapređivanje sistema upravljanja turističkim destinacijama u Srbiji“ održanog na Univerzitetu Singidunum.

Knežević: Do kraja godine dve nove regionalne turističke organizacije

Knežević je izjavio da je u Strategiji razvoja turizma Republike Srbije od 2016. do 2025. godine precizno definisano koje su to destinacije koje imaju potencijal za dalji razvoj.

Naveo je da destinacija nije isto što i lokalna samouprava i da je važan zajednički rad jedinica lokalne samouprave kako bi se povećala konkurentnost određenih destinacija.

„Budućnost je u udruživanju i međusobnom povezivanju. Jedino zajedničkim nastupom možemo izaći u susret savremenim zahtevima tržišta i ostvariti efikasno poslovanje“, naglasio je Knežević.

Na panelu se govorilo o potrebi za promenama sistema i okvira za funkcionisanje turističkih organizacija u Srbiji kao i osnivanju organizacija za upravljanje turističkim destinacijama. Takođe, razgovaralo se i o načinu funkcionisanja turističkih organizacija na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou pod uticajem savremenih informacionih tehnologija.