„Кликни ваљано“ за жене у Колубарском округу

Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, поручила је у Ваљеву, на представљању пројекта за подизање дигиталних вештина жена у руралу, „Кликни ваљано“, да дигитално доба мора да раскрсти са неправдама и предрасудама које су важиле за жене, и то посебно за жене у руралним областима.

„Циљ нам је да се не створи дигитални јаз између урбаних и руралних средина, али ни између мушкараца и жена, већ да дигиталне технологије допринесу и равномерном регионалном развоју и друштвеном прогресу који неће инсистирати на разликама већ на заједништву и међусобном поштовању“, истакла је Матићи додала да је због тога значајно не само дигитално описмењавање жена на селу, већ и њихово умрежавање са предузетницама у локалу које предвиђа овај пројекат.

„Додатна вредност пројекта јесте и поспешивање производње и пласмана производа који су изузетно перспективни за домаћу пољопривреду али и извоз, као што су јагодичасто воће, лековито биље, мед и пчелињи производи. Не само да ови програми могу да подстакну родну равноправност, већ могу и да утичу и на привредни раст, а посебно на трговину и електронску трговину“, нагласила је Матић.
Пројекат „Кликни ваљано“, Удружења пословних жена „ЕВЕ“ из Ваљева, обухвата дигиталне обуке за 120 полазница из шест локалних самоуправа Колубарског округа: Ваљево, Осечина, Лајовац, Уб, Љиг, Мионица, као и покретање интернет продаје пољопривредних производа на веб порталу www.valjano.co.rs.

У питању је један од 27 пројеката које је Министарство трговине, туризма и телекомуникација подржало са 19,5 милиона динара, а који су посвећени унапређењу дигиталне писмености жена у руралним областима, подизању капацитета микро, малих и средњих предузећа, пољопривредних газдинстава и предузетника у области е-трговине и електронског пословања.