Још 3.000 тона уља из робних резерви са посебном етикетом

Министар спољне и унутрашње трговине Расим Љајић најавио је данас да ће наредне седмице Министарство интервенисати са још 3.000 тона уља из Робних резерви, углавном намењених мањим продајним објектима.

Љајић је рекао да је договорено да роба из Робних резерви убудуће има посебне етикете. „То ће спречити злоупотребе које се ових дана дешавају, па се уље из Робних резерви, уместо на рафовима трговинских ланаца, појављује на тезгама пијаца широм Србије”, рекао је министар.

Он је најавио да је уље, са којим ће већ наредне седмице интервенисати, углавном бити намењено мањим малопродајним објектима и мањим општинама.

Љајић је, приликом обиласка фабрике уља „Викторија оил“ у Шиду, изразио наду да ће тиме тржиште бити стабилизовано, да ће се спречити даљи поремећаји и омогућити редовно снабдевање уљем.

 

Он је додао да, што се тиче производње, уља има више него довољно, али га у малопродајним објектима, у појединим деловима земље нема у довољним количинама, а уља из робних резерви нема уопште.

„Зато ћемо променити план прерасподеле“, рекао је Љајић и додао да су у првој фази уље углавном повлачили велики трговински ланци и дистрибутери.

Он је додао да ће бити спречене и друге врсте злоупотреба од трговинских ланаца, који то уље могу да држе неко време на залихама, па да га онда продају по знатно већим ценама, од оних које су прописане Уредбом владе о малопродајним ценама уља и шећера.

Министар је рекао и да су данас сви инспектори на терену, што ће омогућити и увид у то где уља има довољно, где је несташица изражена, а где уопште нема уља из Робних резерви, како би се појачала достава у оне општине где уље није ни стигло.

Нема разлога за бојазан, уља има довољно, род сунцокрета је негде око 350.000 тона, што је довољно не само за домаће пторебе, већ произилази и да има око 70.000 тона уља за извоз, рекао је Љајић.

Коментаришући одлуку о забрани извоза соје, шећерне репе и сунцокрета, министар је истакао да је намера била да се обезбеди редовност у снабдевању основним животним намирницима, пре свега уљем и шећером.

„И са том одлуком имамо проблема у снабдевању. Најозбиљније се носимо мишљу за бесцарински увоз уља, уколико не стабилизујемо тржиште у наредних неколико дана“, рекао је министар.

Руководимо се, додао је, само тиме да спречимо несташице и велике скокове цене основних животних намирница. Љајић је додао да Министарство не може да утиче на цену у малопродаји, јер се оне формирају слободно на тржишту, зависно од понуде и тражње.