Извршена исплата I минималне зараде за запослене у туризму и угоститељству

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић саопштила је да је извршена I исплата субвенција у 2021. години за подршку раду угоститељске и туристичке привреде због потешкоћа у пословању проузрокованих епидемијом болести COVID-19.

За ову меру подршке, данас је исплаћено око 2,045 милијарде динара за 12.154 привредна субјекта, који запошљавају 65.760 радника, као и 336 туристичких водича и 90 пратилаца.

“Статистике показују да се туристичко-угоститељски сектор постепено обнавља, али потребно је да прође још времена како би се у потпуности ублажиле негативне последице пандемије и постигао успех који смо имали у рекордној 2019. години. Исплатом минималца у јулу и августу настојимо да очувамо запослене у овом сектору и обезбедимо им покретачки механизам за будуће успешно пословање”, изјавила је Матић.

Средства се додељују у периоду од два узастопна месеца (јул и август), за сваки месец у висини од 30.900,24 динара по сваком запосленом за кога је привредни субјект исплатио зараду за месец децембар 2020. године и поднео одговарајућу пореску пријаву.

Привредни субјект исплаћена средства може искористи до истека периода од три месеца након  последње исплаћене помоћи, након чега ће наменски рачуни бити затворени, а неискоришћена средства бити пренета у буџет Републике Србије.