Изградња туристичке инфраструктуре на Дунаву један од приоритета државе

Потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је данас да Србија доживљава значајан раст и развој туристичког сектора, а да је наставак изградње инфраструктуре на Дунаву један од приоритета државе.

Отварајући међународну конференцију „Одрживи развој туризма у Дунавском региону: нове перспективе“ који се данас одржава у Београду у оквиру Међународног дана Дунава, министар Љајић је најавио да се ове године очекује градња и три нова приштаништа на Дунаву.

„За нас је Дунав једна од три најприоритетније дестинације са највећим могућим потенцијалом, не само потенцијала у области туризма већ и економског развоја свих области, региона и градова, кроз које Дунав протиче“, казао је Љајић.

Он је рекао и да се у протеклом периоду радило пуно на развоју инфраструктуре на рекама и да би Дунав могао да постане симбол сарадње међу државама региона.

„Радили смо пуно на развоју инфраструктуре у протекле три године. Имамо пуно планова везаних за валоризацију свих тих потенцијала, пре свега, у смислу инфраструктуре, изградње нових пристаништа, бициклистичких и пешачких стаза“, рекао је он и додао да су у прошлој години изграђена четири пристана, да ове године очекујемо градњу још додатна три пристана.
Министар је навео да је преко 40 локалитета на целом току Дунава под заштитом УНЕСКО и више од 30 националних паркова што чине Дунав „Амазоном Европе“.

Како је објаснио Љајић, туризам у светској економији учествује са око 10 одсто у светском ГДП, док преко милијарду и 250 милиона иностраних туриста путује светом.

Он је казао и да туризам учештвује са 30 одсто извоза услуга у свету, а да је сваки 11 запослени у свету запослен у сектору туризма.

Одговарајући на питања новинара, Љајић је потврдио да ће директна авиолинија Београд-Пекинг бити успостављена следеће године.
„Оно што је за сада договор, то је да 15. септембра креће авио линија Пекинг-Праг Београд. Авион ће саобраћати два пута недељно. Била је идеја да то буде понедељком и петком, а видећемо да ли ће ти дани и остати. Такође је у плану да од наредне године креће и директна авио линија Пекинг-Београд“, казао је Љајић.

Директор Туристичке организације Србије Марија Лабовић, казала је да данашња конференција показује значај туризма Србије на светској мапи, те је истакла да је одрживи развој главна тема ове године.
„Ово је прави тренутак да и ми скренемо пажњу на то колико је одрживи развој значајан за туризам Србије, а везано за дунавски регион. Када је дунавски потенцијал у питању Србија га не користи у мери у којој би могла да га користи. Ми знамо да велики број крузера дође у Србију и прође кроз њу. Управо је ту наш потенцијал, да те туристе задржимо да продуже боравак“, рекла је Лабовић.

Генерални секретар Светске туристичке организације Талеб Рифаи, истакао је значај Дунава као реке за цео регион и казао, да је Дунав огроман потенцијал који Србија треба да искористи.