ИТ обуке за жене

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, поздравила је почетак обука из програмирања за жене које спроводe удружење „Запослење ОРГ“ у Београду и Новосадска женска иницијатива у Новом Саду, у оквиру програма подршке Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

Након завршене припремне наставе и финалног тестирања, формиране су групе од 20 полазница у Београду и 30 полазница у Новом Саду које похађају програм за преквалификацију у ИТ сектор, односно обуке из програмирања.

ИТ обуке за жене

Државни секретар је подсетила да су ови пројекти међу девет одобрених на Јавном конкурсу за доделу средстава програмима у области развоја информационог друштва 2017, на тему подизања нивоа дигиталне писмености и дигиталних компетенција – преквалификација и доквалификација жена у области ИКТ.

„Програми преквалификација покренути су у складу са Стратегијом развоја ИТ индустрије са циљем подршке развоја тог сектора, где је као велики проблем препознат недостатак кадрова. Са друге стране, програми имају за циљ економско и друштвено оснаживање жена и њихову већу заступљеност у сектору који нуди бројне могућности за брзи професионални напредак“, истакла је Матић.

ИТ обуке за жене

Она је напоменула да је за одобрене пројекте који су почели да се реализују забележено велико интересовање жена и да је за следећу годину предвиђен нови циклус програма преквалификација који ће укључити већи број полазница.

Обуке су недавно започете и у Новом Пазару, где је Удружење грађана „Светионик“ проширило број полазница у односу на планирани, а претходно и у Београду, на општини Савски венац, у оквиру пројекта Удружења грађана „Локална самоорганизација“.

Програме су покренули и Јуниор Чембер Интернешнал из Зрењанина и Центар за предузетништво из Крагујевца, а на конкурсу Министарства одобрени су још пројекти Војвођанског ИКТ кластера из Новог Сада, Центра за активизам из Врања, и Удружења СЕЕ ИЦТ из Београда.