ИТ кутак за нове стартапове

Ми као друштво, морамо учинити сав могући напор да спречимо продубљивање дигиталног јаза између деце у Србији и деце у развијеним земљама, рекла је државна секретарка министарства спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Татјана Матић на данашњем отварању ИТ кутка у Дому омладине Београда.

По њеним речима, 42 одсто  шестогодишњака у земљама Европске уније је активно на интернету и друштвеним мрежама упркос старосним ограничењима, док проценат деце средњошколског узраста који су активни на интернету достиже чак 75 одсто.

У Србији више од 2,6 милиона људи свакодневно користи рачунар, међу којима је и значајан број деце, рекла је Матић, и додаје да она поседују велику креативност, ентузијазам и предузетнички дух и да могу учинити много уз помоћ информационо-комуникационих технологија.

-То улива велику наду, али им је потребна наша помоћ и подршка. Потребна су им места окупљања, размена идеја и интеракција – места попут овог ИТ кутка. Надам се, првог од многих будућих на читавој територији наше земље, напоменула је Матић.

Матић је након креативне ИТ радионице у Дому омладине Београда, рекла како ИТ кутак види и као место које ће својом едукативном функцијом допринети и превентивним акцијама утицати на свест младих и по питању безбедности деце на интернету.

ИТ кутак налази се у холу испред сале Американа Дома омладине Београда, а осмишљен је као омладински едукативни центар, намењен превасходно средњошколцима и студентима. Опремљен је најсавременијим Apple Macintosh рачунарима, а у плану је набавка 3D штампача, 3D скенера, као и материјала за роботику. ИТ кутак ће функционисати као простор у којем се одвијају искључиво образовне активности и где ће млади моћи да покрену своје startup пројекте.

Почетна реализација пројекта је финансирана из сопствених средстава Дома омладине Београда и уз помоћ Министарства спољне и унутрашње трговине и телекомуникација и Телекома Србија. Пројекат је подржан и донацијом Амбасаде САД у Београду, те донацијом фирме Мацола.