ИТ караван 03 у Новом Саду

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, поручила је деци за које је изведен програм ИТ караван 03 у Новом Саду, да су дигиталне вештине услов за њихове успешне каријере у будућности, али да дигиталне технологије морају да користе на безбедан начин.

ИТ караван 03 у Новом Саду

„Иако су ваше дигиталне способности на завидном нивоу, недовољно животног искуства вас чини незаштићеним на интернету. Због тога и спроводимо ИТ караван, већ трећу годину за редом, да бисмо вам показали како да будете безбедни на интернету, али и како да користите дигиталне алате у учењу и истраживању“, истакла је Матић изазивши задовољство што је ИТ караван поново у Новом Саду, будући да је то град који је расадник ИТ талената.

Ове године програм је представљен у Амфитеатру Спенса ученицима, њиховим, наставницима и родитељима из пет новосадских основних школа: „Петефи Шандор“, „Вук Караџић“, „Алекса Шантић“, „Жарко Зрењанин“ и „Коста Трифковић“. Овом приликом представницима школа уручене су магнетне табле за коришћење у настави.

За све учеснике изведена је едукативна представа о безбедности на интернету, а након тога одржана је радионица из програмирања за децу, као и радионица за родитеље о заштити деце на интернету.

ИТ караван 03 у Новом Саду

Министарство трговине, туризма и телекомуникација у 2018, у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, компанијом Мајкрософт, Националном асоцијацијом родитеља и наставника Србије и Фондацијом Петља спроводи кампању ИТ караван за укупно 26 основних школа у Србији.

ИТ караван 03 је кренуо из Београда, 27. фебруара, на дан када је пре годину дана почео са радом Национални контакт центар за безбедност деце на интернету. Програм је изведен и у Суботици, а након Новог Сада, планиран је у Нишу и Новом Пазару. У оквиру кампање реализују се и отворене промоције за грађане, као и додатне радионице за родитеље у још шест градова: Сечњу, Зрењанину, Лесковцу, Чачку, Краљеву и Ужицу.