ИТ караван 02 за суботичке основце

„Интернет је сјајно место и за забаву и за учење, али у виртуелном свету морате да будете пажљиви исто као и у стварном свету, да будете активни али и свесни опасности“, поручила је државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, суботичким основцима којима је представљен програм кампање „ИТ караван 02“ у културном центру „Непкер“.

Она је подсетила на актуелне претње на интернету, наводну игру „плави кит“, али и друге, потврђене „игре изазова“, као и на сајбер напад „wannacrypt“, упозоривши децу да је неопходно да заштите и своје рачунаре, али првенствено себе, своју породицу и пријатеље.

„Не комуницирајте са непознатима, не остављајте своје личне податке онлајн и разговарајте са родитељима и наставницима о ономе што вам се дешава на интернету“, истакла је Матић и позвала децу да се за сва питања и савете обрате контакт центру Министарства на број телефона 19833, на који могу и да пријаве злостављање или узнемиравање на интернету.

Овом приликом, државни секретар уручила је представницима школа „Иван Горан Ковачић“ и „Кизур Иштван“ едукативне сетове робота за учење програмирања, а за ученике је одржана интерактивна презентација о безбедности на интернету и након тога радионица роботике.

Ђацима се обратио и Игор Јурић, оснивач Фондације Тијана Јурић, који је истакао значај сарадње са Министарством трговине, туризма и телекомуникација у борби за заштиту деце на интернету.

Он је навео да је Фондација, уз подршку Министарства реализовала пројекат „Безбедност на интернету, безбедност у животу“, који је обухватио 40 едукативних радионица за ученике виших разреда основних школа о правилном коришћењу интернета, безбедности и могућим злоупотребама деце на интернету.

Кампања Министарства трговине, туризма и телекомуникација, за паметну и безбедну употребу нових технологија „ИТ караван“ покренута је 2016. године, а ове године спроводи се од 12. априла до 25. маја у градовима: Нови Пазар, Пирот, Ниш, Зајечар, Краљево, Ужице, Чачак, Ваљево, Крагујевац, Суботица, Нови Сад, Панчево и Сомбор.