Инфраструктура и програми за савремено образовање

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је на отварању стручног скупа „Информационо-комуникационе технологије у образовању“, да је подстицање примене нових технологија у образовању један од приоритетних стратешких циљева ресорног министарства.

Инфраструктура и програми за савремено образовање

„Посебно нам је важно подизање дигиталних компетенција наставног кадра, у чији смо се квалитет уверили на основу наградног конкурса за наставнике „Дигитални час“ који спроводимо од 2011. Они показују сјајну креативност у употреби информационо-комуникационих технологија, не само у настави информатике, већ и математике, историје, књижевности и свих других предмета“, рекла је Татјана Матић, наводећи да је на тај конкурс пристигло преко 1.300 радова који су доступни у зборнику на сајту Министарства трговине туризма и телекомуникација.

Државни секретар је истакла да је основ савремене наставе подизање инфраструктуре, подсетивши да је то Министарство заједно са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и компанијом „Мајкрософт“, започело увођење бежичне вај-фај мреже у 40 основних и средњих школа у руралним подручјима Србије.

Инфраструктура и програми за савремено образовање

„Само едукација прилагођена технолошком времену у којем живимо може да отклони социјално-економски јаз између нових генерација из различито развијених подручја и да припреми нове генерације за конкурентно тржиште. Ми не очекујемо да сва наша деца постану програмери, али без дигиталних вештина, они неће моћи да буду ни успешни лекари, дизајнери, па ни наставници“, нагласила је Татјана Матић.

Она је најавила и нови ИТ караван, едукативну кампању, која је 2016. одржана у 15 градова у Србији за 5000 основаца, и која ће ове године бити спроведена од 12. априла до 25. маја.

„Под слоганом „Паметно&безбедно“, ученицима у основним школама промовишемо роботику и програмирање, у сусрет увођењу информатике у обавезни наставни програм, учење помоћу ИКТ-а, едукативне онлајн сервисе, употребу ИКТ-а у настави, безбедно понашање на интернету“, објаснила је државни секретар.

Конференцију „Информационо-комуникационе технологије у образовању“, у организацији Средње школе за економију, право и администрацију, у Коларчевој задужбини прати изложба робота, ардуина и ученичких и наставничких достигнућа из целе Србије у програмирању робота.