„Инфосвет“ за жене из трстеничке општине

Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је на додели сертификата из дигиталне писмености, у оквиру пројекта „Инфосвет за мене“ Удружења „Женска иницијатива“ у Трстенику, да је неопходно да жене које живе на селу буду укључене у развој информационог друштва.

Пројекат је спроведен за 60 жена из Пољне, Медвеђе, Селишта, Велике Дренове, Рибника, Тоболца, Прњавора и Осаонице, које су завршиле обуке из основа коришћења рачунара, употребе друштвених мрежа, безбедности на интернету, онлајн пословања и употребе веб алата.

„Инфосвет“ за жене из трстеничке општине

Она је подсетила да је недавно завршен још један такав пројекат на општини Прибој, који је такође подржан на Конкурсу тог министарства за програме за развој дигиталне писмености и дигиталних компетенција жена из руралних области.

„Циљ оваквих програма јесте да жене у мање развијеним подручјима стекну способности које су им потребне за лакше налажење посла, али и да буду оснажене да унапређују своја домаћинства, да покрећу онлајн понуду својих пољопривредних производа или туристичких услуга и тиме учествују у расту дигиталне економије“, рекла је Матић.

„Инфосвет“ за жене из трстеничке општине

Она је истакла да податак да на општини Трстеник од 20.000 жена старости од 35 до 55 година, чак 64% технолошки неписмено, налаже да обуке које су спроведене у оквиру пројекта „Инфосвет за мене“ буду подстицајне и за локалну самоуправу и за привреду како би што већи број жена стекао дигиталне вештине.

На Конкурсу министарства одобрено је осам пројеката за развој дигиталне писмености жена из руралних области у Републици Србији, за укупно 350 жена са општина Прибој, Трстеник, Топола, Нови Пазар и Ниш.