Информациона безбедност предуслов дигиталног развоја

Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, на отварању скупа „Заштита критичне инфраструктуре од сајбер напада“ у Палати Србија, истакла је да је информациона безбедност предуслов развоја целокупног дигиталног система Србије.

Она је подсетила да је правни основ за развијање области информационе безбедности у Србији установљен Законом о информационој безбедности из 2016. године, као и да је ради унапређења постојећих законских решења, и са циљем потпуног усклађивања са европском Директивом о мрежној и информационој безбедности, припремљен Предлог измена Закона о информационој безбедности, чије је усвајање у току у Скупштини Србије.

Информациона безбедност предуслов дигиталног развоја

„Предвиђена је ревизија броја ИKТ система од посебног значаја, затим, допуњавање листе области са услугама дигиталне инфраструктуре и дигиталних сервиса, као и дефинисање поступања релевантних органа и институција у случају инцидента који значајно угрожавају и нарушавају информациону безбедност у Републици Србији“, навела је Матић.

Она је додала да је на предлог Министарства трговине, туризма и телекомуникација, донета и Стратегија развоја информационе безбедности и Акциони план, као и да је Влада Републике Србије основала Тело за координацију информационе безбедности којим руководи ово министарство.

На конференцији која је део Speakers Program-а Амбасаде САД у Београду, говорио је и Габриел Ескобар, а специјални гост био је амерички стручњак у области заштите информационих система, Фред Руонавар, шеф системског обезбеђења Агенције за одбрамбене информационе системе (DISA) и Информационе мреже Министарства одбране (DoDIN), Одељења за заштиту критичне инфраструктуре (CIP).