Информациона безбедност и приватност у ери Индустрије 4.0

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, изјавила је да држава Србија има стабилан законски и стратешки оквир као одговор сталним технолошким иновацијама и изазовима.

У уводном говору на панелу „Информациона безбедност и приватност у ери Индустрије 4.0“, на међународној конференцији КЕС 2018, Mатић је подсетила да је прошле недеље Влада Републике Србије усвојила Акциони план Стратегије информационе безбедности.

Она је истакла да ће усвојене мере заједно са законским и подзаконским решењима у области информационе безбедности, између осталог, допринети и техничкој примени Регулативе Европског парламента о заштити података (General Data Protection Regulation – GDPR), која је ступила на снагу 25. маја ове године.

Информациона безбедност и приватност у ери Индустрије 4.0

„ГДПР ће значајно повећати ниво заштите података о личности и индивидуалну контролу приступа“, рекла је Матић, истичући да уредба важи за Европску унију, али и за све компаније које нуде робу и услуге на територији ЕУ и за све правне субјекте који баратају подацима резидента ЕУ.

Државни секретар је напоменула да су за примену технолошких трендова значајни и Закон о електронском пословању, ако и Стратегија развоја нових мрежа и нацрт закона о електронским комуникацијама који је у процедури усвајања.

Она је навела да је један од тих трендова и блокчејн технологија, и да су Министарство трговине, туризма и телекомуникација и Српска академије наука и уметности започеле истраживање о могућностима примене у онлајн туризму и електронској трговини.

На панелу „Информациона безбедност и приватност у ери Индустрије 4.0“ на конференцији КЕС 2018 (Conference on Knowledge-Based and Intelligent Information & Engineering Systems), у хотелу „Метропол“, о овим темама говорили су и Дејан Б. Поповић, САНУ, Миодраг Михаљевић, Математички институт САНУ и Милан Добријевић, одсек за развој Дигиталне агенде Министарство трговине, туризма и телекомуникација.