Индиректна штета због губитка тржишта на КиМ већа од директне

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић оценио је да је штета од увођења такси на српску робу дневно око 1,07 милиона евра, али да је индиректна штета много већа, а то је губитак тржишта за српске привреднике чак и када таксе буду укинуте.

Он је за ТВ Пинк нагласио да би укидање такси значило за српске привреднике, али да се они на то тржиште неће лако вратити, јер су га заузели са својом робом привредници земаља у окружењу.

„Не мери се штета само смањеном трговином, већ ће се штета мерити и када таксе буду укинуте, јер ће наши привредници са тешком муком да се врате на то тржиште. Тржиште на Косову заузели су други својим производима“, нагласио је он.

Додаје да је директна штета на дневном нивоу 1,07 милиона евра, јер се за толико мање робе пласира на КиМ него што је то било пре увођења такси. На годишњем нивоу, подсећа, то ће бити око 400 милиона евра.

„Индиректна штета можда ће бити и већа од ове штете а она ће се мерити кроз губитак тржишта и због негативне кампање да ће наши привредници имати велике проблеме да се на то тржиште врате и када таксе буду укинуте, ако буду укинуте“, закључио је он.