Matić: IKT je sektor sa najvećim potencijalom za zapošljavanje

Državna sekretarka Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Tatjana Matić rekla je da su informaciono-komunikacione tehnologije (IKT) sektor sa najvećim potencijalom za zapošljavanje i zato je potrebno posebno podstaći devojke da se afirmišu u ovoj oblasti.

Matić je, na skupu u Klubu poslanika u Beogradu, koji je organizovalo Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija povodom obeležavanja međunarodnog Dana devojaka u IKT-u, navela da žene čine samo 30 odsto od ukupno sedam miliona zaposlenih u ovom sektoru u Evropi, a situacija nije ništa bolja ni kada je u pitanju Srbija.

Ukazujući na veliki potencijal tog sektora za zapošljavanje, ona je navela da su procene da će do 2020. godine samo u zemljama članicama EU biti 700.000 novih radnih mesta u ovoj oblasti, a da se predviđa veliki deficit stručnjaka.

“Za celokupnu populaciju je važno da se okrene u smeru IKT-a, a posebno da se podstaknu devojke, jer su one potcenjene i nisu dovoljno afirmisane u ovoj oblasti”, rekla je Matić, na skupu kom je prisustvovalo 150 maturantkinja beogradskih gimnazija, kojima su se predstavile uspešne žene iz sektora informacionih i komunikacionih tehnologija, obrazovanja, aktivizma i preduzetništva.

Matić je takođe kazala da država ima obavezu i odgovornost da motiviše mlade ljude, da ih usmerava kroz sistem obrazovanja, da se bori protiv svih vrsta predrasuda u vezi sa ovim oblastima zanimanja, i da doprinese da devojke ravnopravno učestvuju u njima.

Sekretar Udruženja za informatičku delatnost Privredne komore Srbije, Jelena Jovanović, rekla je da je u srpskoj IKT industriji 85 odsto muškaraca i svega 15 odsto žena, ali da to ne znači da će tako i ostati, jer je u Srbiji sve više žena koje vode uspešne IKT firme.

Ona je kazala da, što se tiče zapošljavanja, na domaćoj sceni je velika potražnja za IT stručnjacima, dodavši da u Nemačkoj trenutno nedostaje 32.000 inženjera.

Ukoliko krenu putem IKT, devojke će imati mogućost da rade na vrhunskim projektima, sa vrhunskim stručnjacima, da proputuju svet, upoznaju zanimljive ljude i pokažu da zaista vole svoj posao, dodala je Jovanović.

Direktorka kompanije “Tele Group”, Diana Gligorijević, predočila je da IKT, osim što pruža izazove u tehnološkom smislu, omogućava veliki izbor stručnog usavršavanja, kao i mogućnost potpune promene poslovne aktivnosti kojom se bave bez menjanja profesije.

Inicijativa za obeležavanje Dana posvećenog motivisanju mladih žena da se opredele za karijere u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, inženjerstva i prirodnih nauka, potekla je od Republike Srbije, a predlog je prihvaćen od strane Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU) 2010. godine. Danas se ova manifestacija četvrti put za redom obeležava u čitavoj Evropi i svetu. Širom sveta se organizuju različiti događaji s ciljem da se mladim ženama približe informacione i komunikacione tehnologije, predstave mogućnosti za zapošljavanje u ovoj oblasti, kao i da se devojke podstaknu na razmišljanje o svojoj budućnosti u sektoru IKT ili nekim drugim oblastima gde će korišćenje informacionih tehnologija biti ključ razvoja karijere.