Матић: ИКТ је сектор са највећим потенцијалом за запошљавање

Државна секретарка Министарства спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Татјана Матић рекла је да су информационо-комуникационе технологије (ИКТ) сектор са највећим потенцијалом за запошљавање и зато је потребно посебно подстаћи девојке да се афирмишу у овој области.

Матић је, на скупу у Клубу посланика у Београду, који је организовало Министарство спољне и унутрашње трговине и телекомуникација поводом обележавања међународног Дана девојака у ИКТ-у, навела да жене чине само 30 одсто од укупно седам милиона запослених у овом сектору у Европи, а ситуација није ништа боља ни када је у питању Србија.

Указујући на велики потенцијал тог сектора за запошљавање, она је навела да су процене да ће до 2020. године само у земљама чланицама ЕУ бити 700.000 нових радних места у овој области, а да се предвиђа велики дефицит стручњака.

“За целокупну популацију је важно да се окрене у смеру ИКТ-а, а посебно да се подстакну девојке, јер су оне потцењене и нису довољно афирмисане у овој области”, рекла је Матић, на скупу ком је присуствовало 150 матуранткиња београдских гимназија, којима су се представиле успешне жене из сектора информационих и комуникационих технологија, образовања, активизма и предузетништва.

Матић је такође казала да држава има обавезу и одговорност да мотивише младе људе, да их усмерава кроз систем образовања, да се бори против свих врста предрасуда у вези са овим областима занимања, и да допринесе да девојке равноправно учествују у њима.

Секретар Удружења за информатичку делатност Привредне коморе Србије, Јелена Јовановић, рекла је да је у српској ИКТ индустрији 85 одсто мушкараца и свега 15 одсто жена, али да то не значи да ће тако и остати, јер је у Србији све више жена које воде успешне ИКТ фирме.

Она је казала да, што се тиче запошљавања, на домаћој сцени је велика потражња за ИТ стручњацима, додавши да у Немачкој тренутно недостаје 32.000 инжењера.

Уколико крену путем ИКТ, девојке ће имати могућост да раде на врхунским пројектима, са врхунским стручњацима, да пропутују свет, упознају занимљиве људе и покажу да заиста воле свој посао, додала је Јовановић.

Директорка компаније “Теле Гроуп”, Диана Глигоријевић, предочила је да ИКТ, осим што пружа изазове у технолошком смислу, омогућава велики избор стручног усавршавања, као и могућност потпуне промене пословне активности којом се баве без мењања професије.

Иницијатива за обележавање Дана посвећеног мотивисању младих жена да се определе за каријере у области информационо-комуникационих технологија, инжењерства и природних наука, потекла је од Републике Србије, а предлог је прихваћен од стране Међународне уније за телекомуникације (ИТУ) 2010. године. Данас се ова манифестација четврти пут за редом обележава у читавој Европи и свету. Широм света се организују различити догађаји с циљем да се младим женама приближе информационе и комуникационе технологије, представе могућности за запошљавање у овој области, као и да се девојке подстакну на размишљање о својој будућности у сектору ИКТ или неким другим областима где ће коришћење информационих технологија бити кључ развоја каријере.