Ханџо, град облака, прва станица Србије на Информатичком путу свиле

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је на састанку српске делегације са Националном комисијом за реформе и развој у Ханџоу, да су активности започете у оквиру примене Меморандума о информатичком путу свиле између Србије и Кине, од кључног значаја за сарадњу две земље у области дигиталне економије.

Она је изразила задовољство због чињенице да је управо Ханџо изабран као град партнер граду Нишу, са којим ће бити успостављена пилот зона економске сарадње, с обзиром на то да је тај древни кинески град са дугом традицијом трговине, данас познат по развијеној дигиталној економији и успешним ИТ компанијама.

„Такође је значајно и што је седиште „Алибаба групе“ у Ханџоу, будући да смо са том компанијом током ове посете Кини, договорили сарадњу и тиме започели реализацију дефинисаних приоритета сарадње на Информатичком путу свиле“, истакла је Матић.

Ханџо, град облака, прва станица Србије на Информатичком путу свиле

На састанку су прецизиране активности на плану примене Меморандума о информатичком путу свиле.

У области електронске трговине, успоставиће се јединствена зона са Ханџоом, која ће подразумевати складиштење, извоз и логистичке центре, где ће предводник бити „Алибаба“. У области „паметних градова“ развијаће се паметни саобраћај и безбедност, паметни електронски сервиси управних органа, и то на бази Ханџо модела. Предузећа из тог града биће подстакнута да у Србији оснивају информатичке центре и платформе за е-клауд. Планирана је изградња платформи у оквиру високотехнолошких зона и научних паркова, који ће подржати сарадњу високошколских института и предузећа.

Развијаће се савремена логистика, где ће кинеска предузећа бити подстакнута да инвестирају у карго центре и производне паркове за кориснике у Европи. У области туризма истражиће се могућности сарадње Ханџоа са Србијом, креирање примамљивих туристичких аранжмана, и онлајн сарадња. Такође, биће подстицана сарадња у области гејминг индустрије.

Скупу је присуствовао и заменик градоначелника Ханџоа, Даи Ђенпин, који је навео да тај град, са девет милиона становника, као пилот зона сарадње са градовима у оквиру иницијативе „Један појас, један пут“, непрекидно развија иновације, један је од градова са епитетом идеалног града, или града у облацима, а у више наврата је добио признање Уједињених нација као место где је најлепше живети.

Заменик градоначелника Ниша, Драгослав Павловић, рекао је да у инвестицијама у области напредних технологија у Србији предњачи управо град Ниш, и да је циљ да се постигне напредни ниво у области електронских комуникација и електронских платформи, који је постигао Ханџо.

Заменик генералног директора Одељења за високе технологије Националне комисије за реформе и развој НР Кине, Ву Хао, истакао је да је жеља кинеске стране да ова сарадња постане узор сарадње и других градова између Кине и Србије у области економије, дигитализације и културе и да се на тај модел угледају и други народи.

Делегације Републике Србије у званичној посети Кини, учествовала је и на четвртој Светској Интернет конференцији, у Вузхену, и том приликом подржала је Иницијативу за међународну сарадњу у области дигиталне економије у оквиру платформе „Један појас, један пут“.

Чланове делегације чине и представници Министарства трговине, туризма и телекомуникација, шефови Групе за развој Дигиталне агенде и Одељења за регулативу, анализу и планирање у области информационог друштва, Милан Добријевић и Наталија Радоја.