Хак#тин поводом међународног Дана девојака у ИКТ-у

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије, Татјана Матић поручила је поводом међународног Дана девојака у информационо комуникационим технологијама (ICT Girl`s Day), да је веће укључивање девојчица и девојака у технолошке области неопходно за сузбијање дигиталног родног јаза, али и за економски раст у дигиталној будућности.

Приликом свечаног отварања Хак#тина, такмичења у развијању технолошких решења за ученице основних школа, које се поводом Дана девојака у ИКТ-у, одржава у Музеју Југославије у Београду, министарка је навела да је проценат девојака које уписују ИТ студије у нашој земљи порастао са 25,7% у 2016. години на 29,3% у 2020.

„Иако Република Србија бележи веће учешће девојака у ИКТ образовању у односу на европски просек, потребно је да и даље радимо на уклањању предрасуда према којима је то превасходно мушка област, и да подстичемо девојчице да развијају своја интересовања и таленте у правцу професија које су не само најтраженије, већ и најплаћеније“, нагласила је Матић.

Она је подсетила да ресорно министарство спроводи више пројеката у оквиру Националног програма за оснаживање жена и девојака у ИКТ-у, као и да се Дан девојака у ИКТ-у обележава управо на иницијативу Републике Србије, али да је поред институционалне подршке важно и укључивање привредног сектора, захваливши се овом приликом менторкама из технолошких компанија које су узеле учешћа у Хак#тину.

У такмичењу у организацији Министарства трговине, туризма и телекомуникација, асоцијације АФА, заједнице посвећене оснаживању жена и девојака на пољу иновација и технологије, уз подршку Теленор фондације и компаније Хуавеи, учествује 50 ученица узраста од 11 до 14 година из основних школа широм Србије.

Ученице уз помоћ менторки из компанија IBM, Madheadgames, Fishing Booker, KPMG, Microsoft, Marketing and Employer Branding Consultant, NCR, Levi9, Теленор, САГА, креирају технолошка решења која на интересантан и ефикасан начин промовишу знање, а за најбоље тимове обезбеђене су вредне награде.

Девојчицама су се овом приликом представиле и Ирена Столић, студенткиња ЕТФ-а и добитница награде The most innovative Youth of the year на Innovation Week-у 2019. године, са својим изумом робота који плете наруквице пријатељства, и Анђела и Леонора Ристић, средњошколке из Врања, вицешампионке Међународног такмичења из роботике у Кини.

Међународни дан девојака у информационо-комуникационим технологијама установљен је 2010. године под покровитељством Међународне уније телекомуникација (ИТУ), са циљем подстицања већег учешћа девојчица и девојака у технолошкоj области. Овај дан одржава се сваког четвртог четвртка у априлу, ове године под слоганом „Повезане девојке креирају светлију будућност“.