Građani ne treba da žure sa nabavkom STB uređaja

S obzirom na to da i dalje nedostaju ključne stvari za realizaciju procesa digitalizacije u Srbiji, Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija se danas nalazi u situaciji u kojoj ne može da obeća neki datum za konačan prelazak na digitalno emitovanje televizije. Moramo da damo sve od sebe da bismo uspeli da završimo ovaj proces do 17. juna 2015. što je i krajnji rok za završetak ovog procesa, ističe za Danas državni sekretar za telekomunikacije u ovom ministarstvu Stefan Lazarević.

U kojoj je fazi proces digitalizacije u Srbiji?

– Da bi se proces digitalizacije pokrenuo, odnosno otkočio, ministar Rasim LJajić je formirao radnu grupu koja je sačinjena od vodećih ljudi Ratela, Emisione tehnike i veze i našeg ministarstva. Cilj radne grupe je da ubrza aktivnosti u okviru ovog procesa, ali i da obezbedi veću koordinaciju među svim učesnicima i tako obezbedi da se što pre dobiju odgovori na sva otvorena pitanja koja su unosila dosta zabune u realizaciju samog procesa. Danas su te nedoumice uglavnom otklonjene, pripreme za izradu projekta su počele i nadam se da ćemo u narednih dva do tri meseca imati konkretne rezultate. Inženjeri iz Ministarstva zajedno sa inženjerima iz ETV uveliko analiziraju sve što je dosad urađeno u tehničkom smislu i za nekoliko nedelja ćemo imati neki nacrt projekta mreže, što je dobra vest. Usaglašen je i nov akcioni plan sa jasno definisanim rokovima i nadam se da će taj akcioni plan biti usvojen u narednim nedeljama.

Postoji li trenutno neki problem koji koči čitav proces?

– Rekao bih da je proces u jednom trenutku bio totalno zakočen, ali u poslednjih nekoliko nedelja se oseća mali pomak napred. To naravno nije razlog za opuštanje, već moramo još više da radimo da bismo uspešno završili ovaj proces.

Kada se očekuje prva faza gašenja analognog signala u Srbiji? I koji deo Srbije će prvi preći na digitalni signal?

– Mislim da će se prva faza gašenja desiti u toku 2014. godine, ali još nije jasno definisan Plan prelaska sa analognog na digitalno emitovanje tako da ne mogu da preciziram koji deo Srbije će biti prvo prebačen na digitalno emitovanje. Kako bude napredovala izrada projekta mreže, tako će nam biti lakše da definišemo i Plan prelaska, a onda ću moći i preciznije da odgovorim na ovo pitanje.

Kada bi trebalo građani da počnu da razmišljaju o nabavci STB uređaja bez kojeg neće moći da prime digitalni signal na svojim televizorima?

– Građani ne treba da žure sa nabavkom STB uređaja sve dok ne krenu da dobijaju konkretne informacije o tome kada će se desiti gašenje analognog signala. Ovo posebno treba imati u vidu, s obzirom na to da cena ovih uređaja opada sa vremenom tako da ih treba nabavljati neposredno pred prelazak na digitalno emitovanje.

Da li je budžetom za 2013. ostavljen prostor za nabavku ili popust pri kupovini STB uređaja za određene kategorije stanovništva?

– Ovo će verovatno biti predviđeno budžetom za 2014. Mi danas radimo na definisanju finansijskog modela pomoći građanima, a nakon toga ćemo proceniti koliko nam je para potrebno za realizaciju ovakvog vida pomoći. Kada pričamo o pomoći građanima tu moramo u obzir da uzmemo dve vrste pomoći – jedna je finansijska, a druga je pomoć u instaliranju STB uređaja, ali o tome ćemo detaljnije pričati kada završimo ove prve korake koji već isuviše dugo čekaju da budu završeni.

 

Korisne informacije o digitalizaciji

* Krajnji rok u Evropi za gašenje analognog signala i prelaska na digitalno je 2015. godine.

* Po završetku procesa digitalizacije, građani koji su signal „hvatali“ putem antene ostaće bez slike na malim ekranima, pa će im zato biti potreban STB uređaj ili poseban televizor (DVBT2).

* Ne treba kupovati ove uređaje dok nadležno ministarstvo ne izda informacije o tome.

* Ministarstvo će najmanje šest meseci pre prvog gašenja analognog signala obavestiti javnost o tome šta treba da čine.

* Na korisnike kablovske televizije neće uticati proces digitalizacije.

Izvor: Danas