Форум за веће укључивање жена у сајбер безбедност

Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је на отварању Београдског женског сајбер форума, да у тренутном запошљавању високообразованих ИКТ кадрова жене учествују са 25%, што је повећање у односу на њихову досадашњу заступљеност у ИКТ сектору која износи од 15 до 20%.

Форум за веће укључивање жена у сајбер безбедност

„Охрабрује и податак да је раст броја уписаних девојака на ИКТ студије већи од раста уписаних младића, односно да се сваке године на ове студије упише око 7% девојака више. Статистички, наша земља је изнад европског просека према заступљености женске популације на ИKТ студијама“, навела је Матић, прецизирајући да је заступљеност студенткиња у области ИKТ-а у Србији 26%, за 7% више у односу на просек Европске уније.

„Међутим, и даље смо далеко од жељеног циља да имамо равноправно учешће мушкараца и жена у ИKТ-у, посебно у сајбер безбедности која се перципира као област у којој доминирају мушкарци“, упозорила је државна секретарка.

Форум за веће укључивање жена у сајбер безбедност

Она је подсетила да је на предлог Министарства трговине, туризма и телекомуникација Влада усвојила национални Програм за оснаживање жена у области информационо-комуникационих технологија, али да је поред институционалне и академске подршке, потребно и укључивање ИТ индустрије у повећању заступљености и јачању улоге жена у дигитализацији.

Овом приликом Матиће је поздравила организацију манифестације Београдски женски сајбер форум: започињање каријере у сајбер простору, у Скупштини града Београда, истичући да Град Београд посебно предњачи у промоцији и увођењу савремених трендова.

Форум за веће укључивање жена у сајбер безбедност

Присутнима се обратио и помоћник градоначелника Андрија Младеновић, а међу учесницима били су представници бројних организација и компанија.

Форум који има за циљ промовисање развоја каријере у области сајбер безбедности, организују Women Cyber Forum и фондација Energypact из Беча, уз подршку Међународне уније за телекомуникације и Организације за европску безбедност и сарадњу, у сарадњи са Факултетом за безбедност Универзитета у Београду.