Финалисти ИТ каравана на припремама у Петници

Победнички тимови на градским такмичењима ИТ каравана 04, програма Министарства трговине, туризма и телекомуникација за дигиталну писменост и безбедност основаца, провели су наградни викенд у Научно истраживачкој станици Петница, где су учествовали на припремама за финале које ће бити одржано у Дому омладине у Београду, 22. маја.

Овом приликом ученицима из Београда, Зрењанина, Новог Пазара, Ниша и Чачка и њиховим наставницима, честитала је државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, Татјана Матић и пожелела им успех и на финалном такмичењу.

Финалисти ИТ каравана на припремама у Петници

„Ви сте сви победници ИТ каравана, без обзира на крајњи исход такмичења, јер сте показали изузетан ниво дигиталне писмености и знања у области безбедности на интернету. Тиме сте потврдили да ваша генерација може да максимално искористи добробити дигиталног окружења. А нема прикладнијег места од Петнице која је расадник младих талената на Балкану, на којем можете да разумете значај науке и да откријете како технологија доприноси да овај свет буде бољи“, поручила је државна секретарка, посебно се захваливши наставницима на уложеном труду у припремању ђака за такмичење.

Пет тимова, које чине по четворо ученика петих и шестих разреда, у сваком по две девојчице и два дечака, учествовали су на радионицама за израду презентације пројекта помоћу ИКТ алата, на тему „Фаце интернета у борби за сигуран нет“, као и на радионици јавног наступа са глумицом Бранкицом Себастијановић, која заједно са глумцем Вучићем Перовићем води овогодишњи програм ИТ каравана.

Финалисти ИТ каравана на припремама у Петници

Финалисти ће се у Дому омладине, у играма знања из области познавања дигиталних технологија и заштите на интернету, као и презентацијом завршног пројекта, борити за прве две награде такмичења, соларне клупе, а за остала места обезбеђени су интерактивна табла и таблет рачунари за школе.

Под слоганом „Фаца интернета“, такмичења на којима је учествовало 25 школа, почела су у Београду 16. априла, где је победио тим ОШ „Дринка Павловић“. У Зрењанину, 18. априла, најбољи су били ђаци школе „2. октобар“, a у Новом Пазару, 7. маја, тим ОШ „Рифат Бурџовић Тршо“ из Тутина. Финалисти из Ниша, након такмичења које је одржано 10. маја, су ученици школе „Стефан Немања“, а на последњем селекционом такмичењу у Чачку, 14. маја, победила је школа „Драгиша Мишовић“.