Европска недеља програмирања од 6. до 21. октобра

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, позвала је све образовне институције, као и компаније и организације усмерене на нове технологије, да се прикључе Европској недељи програмирања (EU Code Week), која се ове године обележава у целом свету од 6. до 21. октобра, под слоганом „Оживљавање идеја“.

Европска недеља програмирања од 6. до 21. октобра

„Циљ ове акције јесте да се програмирање и дигитална писменост приближе што већем броју учесника на забаван и ангажован начин и да се подстакне развој дигиталних вештина, пре свега код младих“, подсетила је Матић, позивајући све заинтересоване да приреде догађаје који ће инспирисати и мотивисати децу и младе, али и све остале грађане, да открију свет кода и могућности које програмирање пружа у свим професионалним али и животним областима.

Министарство трговине, туризма и телекомуникација, које сваке године подржава Европску недељу програмирања, овим поводом организоваће програм вршњачке едукације из програмирања у Математичкој гимназији у Београду.

Европска недеља програмирања од 6. до 21. октобра

Европска недеља програмирања покренута је 2013. године, на иницијативу младих саветника Дигиталне агенде ЕУ.

Република Србија активно учествује у овој иницијативи, придружујући се европској дигиталној заједници, и високо је рангирана на листи земаља учесница према броју и квалитету организованих догађаја. Прошле године је била на седмом месту.

Сви догађаји који се организују могу да се региструју на порталу codeweek.eu, односно codeweek.rs.