Европска недеља кодирања за финалисте ИТ каравана

Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, поручила је ученицима основних школа на почетку радионица из програмирања у Научно технолошком парку Београд, да наставе да унапређују своје дигиталне вештине како би искористили све предности нових технологија.

Европска недеља кодирања за финалисте ИТ каравана

„Сигурни смо да ћете ускоро и сами развијати своје идеје помоћу дигиталних технологија и очекујемо да вас овакве радионице у томе подстакну. У томе посебну улогу играју ваши наставници који су допринели томе и да стигнете до финалног такмичења ИТ каравана и који код вас негују правилан однос према дигиталном окружењу“, истакла је Матић.

За ученике који су били финалисти овогодишњег ИТ каравана, такмичења из дигиталне писмености и безбедности Министарства трговине, туризма и телекомуникација, одржане су радионице из програмирања мобилних апликација, мБот робота и 3Д моделовања, у оквиру Европске недеље кодирања (EU Code Week).

Европска недеља кодирања за финалисте ИТ каравана

Програм у организацији тог министарства и у сарадњи са Научно технолошким парком и ИТ центром за децу Кликер, приређен је за ђаке основних школа „Дринка Павловић“ из Београда, „2. октобар“ из Зрењанина, „Рифат Бурџовић Тршо“ из Тутина, „Стефан Немања“ из Ниша и „Драгиша Мишовић“ из Чачка.

Република Србија сваке године учествује у Европској недељи кодирања, која је покренута 2013. на иницијативу младих саветника Дигиталне агенде ЕУ, са циљем промоције програмирања и дигиталне писмености. Прошле године у овој акцији учествовало је рекордних 2,7 милиона људи у 74 земље. Ове године недеља кодирања обележава се од 5. до 20. октобра.