Европска недеља кодирања од 5. до 20. октобра

Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, позвала је све све актере који се баве едукацијом, школе, удружења и друге установе и организације, да се придруже Европској недељи кодирања (EU Code Week) која се ове године обележава од 5. до 20. октобра.

Она је најавила да ће Министарство трговине, туризма и телекомуникација у оквиру ове иницијативе организовати радионице из програмирања за финалисте ИТ каравана, школског такмичења у области дигиталне писмености и безбедности, које је ове године организовало то министарство.

Европска недеља кодирања од 5. до 20. октобра

Радионице ће бити спроведене у сарадњи са ИТ центром за децу – Кликер, у Научно технолошком парку у Београду, за ученике основних школа „Дринка Павловић“ из Београда, „2. октобар“ из Зрењанина, школе „Рифат Бурџовић Тршо“ из Тутина, која је победила на такмичењу у Новом Пазару, затим „Стефан Немања“ из Ниша и „Драгиша Мишовић“ из Чачка.

Матић је подсетила да Република Србија сваке године учествује у овој иницијативи и високо је рангирана на листи земаља учесница према броју и квалитету организованих догађаја који промовишу програмирање и рачунарски начин размишљања.

Прошле године у Европској недељи кодирања учествовале је 2,7 милиона људи у 74 земље широм света, што је рекорд од почетка ове акције, а Србија је према броју одржаних догађаја у односу на број становника заузела 15. место.

Европска недеља кодирања покренута је 2013. на иницијативу младих саветника Дигиталне агенде ЕУ, са циљем популаризације програмирања и дигиталне писмености, односно подстицања креативности, решавања проблема и сарадње кроз програмирање и друге технолошке активности. Сви учесници позвани су да пријаве своје активности путем портала codeweek.eu.