Електронски документ важиће као и папирни

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, гостујући у Јутарњем програму Радио-телевизије Србије изјавила је да ће електронски документи имати исту правну и доказну снагу као и папирни, захваљујући закону о електронском документу, електронској идентификацији и услугама од поверења.

Овај закон ће имати директан утицај и на грађане и на привреду. Осим њега, веома битни су и закони у неким другим областима попут закона о Е-управи и закона о архивској грађи који су у припреми.

Државни секретар наглашава да је овај закон први корак а следећи је успостављање пружаоца услуга од поверења. То ће бити, прецизира, фирме које ће се бавити идентификацијом, аутентификацијом и интегритетом електронских података, што ће значити и потпуну примену закона. Осим што ће услуга бити бржа, биће и јефтинија и ефикаснија, штедеће се време и материјални ресурси.

Упоредо са применом закона неопходно је радити и на подизању свести грађана и службеника како би се створило поверење у електронски документ који ће имати подједнаку снагу као и папирни само што је вид модерног пословања, изјавила је Државни секретар Татјана Матић за Радио-телевизију Србије.