Ексим банка Турске – 400 милиона долара за пројекте у Србији

Ексим банка Турске је издвојила 400 милиона долара за кредитирање различитих инфраструктурних пројеката у Србији, потврдили су данас представници Турске на заседању Мешовитог комитета за економску сарадњу две земље, изјавио је потпредседник владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић.

„Још преговарамо око услова коришћења тих средстава, али верујем да ћемо пронаћи договор и да ће ти услови бити за нас повољни, како би та средства постала оперативна и могла да се користе, пре свега, за развој путне и саобраћајне инфраструктуре у Србији“, рекао је Љајић на конференцији за медије у Палати Србија.

Ексим банка Турске - 400 милиона долара за пројекте у Србији

Љајић је поручио да парламенти две земље треба што пре да ратификују потписани споразум о слободној трговини како би у што краћем року могла да се повећа робна размена са садашњих 1,2 милијарде долара на две милијарде.

Потпредседник Владе Турске Фикри Ишик је рекао Србија за Турску представља кључну државу на Балкану и да Србију доживљавају као суседну земљу, иако немамо заједничку границу.

Ишик је казао да турске компаније желе да учествују у великим инфраструктурним пројектима у Србији и као један од главних заједничких пројекта за реализацију у наредном периоду издвојио је изградњу “кружног“ аутопута између Београда и Сарајева.

„У Београду су се састале и наше техничке делегације и обавиле теренски обилазак трасе тог пута. Тренутно се обављају све техничке припреме за реализацију овог пројекта“, навео је Ишик.