Државна секретарка уручила уговоре добитницима Конкурса

Државна секретарка Татјана Матић, уручила је уговоре данас у Палати Србије добитницима Првог јавног конкурса за доделу средстава програма у области развоја информационог друштва.

Министарство спољне и унутрашње трговине и телекомуникација подржало је 38 предлога програма од 125 удружења, фондација и задужбина, који су се на конкурс пријавили у оквиру пет предложених тема: Такмичења у областима рачунарства и информатике, математике и физике, Безбедност деце на Интернету, Дигитализација културне баштине, Настава у дигиталним кабинетима и Унапређење социјалне укључености особа са инвалидитетом применом информационо комуникационих технологија.

Татјана Матић, државна секретарка честитала је најбоље оцењеним програмима и изразила наду да ће се њиховом реализацијом знатно подићи квалитет живота свих грађана у Србији.

„Иако у многим сегментима каснимо за најразвијеним земљама, то свакако не можемо рећи када су у питању информационе и комуникационе технологије. Наравно, ИКТ је непрегледно море могућности и наш посао је да их искористимо на најбољи могући начин“, нагласила је државна секретарка.

Највећи број предлога програма који су добили средства су 11 програма у оквиру теме за унапређење социјалне укључености особа са инвалидитетом применом информационо комуникационих технологија. „Поносни смо на чињеницу да је из ове области стигао највећи број предлога програма јер то најпре указује да се у нашој земљи препознаје, данас више него пре неколико година, потреба за социјалном укљученошћу особа са инвалидитетом и да не само да се препознаје, него се на томе и активно ради“, истакла је Татјана Матић.

Организације које су добиле средства из буџета Републике Србије реализоваће своје програме у наредних девет месеци од потписивања уговора, а Министарство спољне и унутрашње трговине и телекомуникација ће пратити ток њихове реализације.